Тайланд – едно духовно приключение

Кралство Тайланд е прочуто с ненадмината си кухня, величествените храмове и не на последно място – с многообразието от преживявания.

Кралство Тайланд
Photo: wikipedia.org

До 1939 година кралството е било наричано с друго име – „Сиам“. Любопитен факт е, че това е единствената страна в Югоизточна Азия, която не е преживявала граждански войни и конфликти на расова основа. Оттам произлиза и настоящото име на държавата (в превод „Тайланд‘‘ означава „Земя на свободните“).

Населението на Тайланд наброява близо 70 милиона души като 8,3 милиона живеят в столицата Банкок – модерен космополитен град, предлагащ на своите гости широк спектър от забележителности, шопинг и нощни забавления.

Кралство Тайланд
Photo: wikipedia.org

На 700 километра северозападно от Банкок се намира Чанг Май – вторият по големина град в Тайланд, считан за културна столица на страната. Градът е съумял да запази автентичния си облик и се приема за значително по-старомоден. В Чанг Май има над 300 будистки храма, половината от които са отворени за посещение.

В планинските райони около града живеят 10 автентични племена, които и до ден днешен са откъснати от модерния свят – без електричество, течаща вода, училища и болници.

Немислимо е да подминем Пукет („перлата на Андаманско море“) – най-големият тайландски остров и най-посещаваната точка в Кралството след Банкок. Островът е с население от 315 000 души, а туризмът е основен отрасъл в местната икономика. Близо 70% от територията му е покрита с тропически гори, а кристално чистите палмови плажове спират дъха на всеки посетител. Най-известните от тях са: Патонг бийч, Пхи пхи лех, Карон, Ката Нои, Банг Таи, Най Харм, Ката и други.

тайландска къща
Photo: wikipedia.org

Остров Пхи пхи лех е известен като мястото, където е заснет „Плажът“ с Леонардо ди Каприо. Остров Пукет е и един от най-пострадалите след цунамито през 2004 година. Любопитно е, че в рамките на 13 години островът е изцяло възстановен в предишния си вид. Най-лесният начин да се стигне до Пукет е с вътрешен полет от Банкок.

Маракеш е също известен с живописните си паркове и градини. Ако планирате посещение, задължително трябва да отделите време за градината Менара – едно от най-големите маслинови насаждения в света, построено през 1130 година. Намира се на около 40 минути пеша от площада Джема Ел Фна и е идеалното „скривалище“ в сърцето на градската джунгла.

Винаги голяма изненада за посетителите е да научват, че именно в Маракеш – толкова автентичен и арабски, се намира музеят на френския дизайнер Ив-Сент Лоран. Този завладяващ музей показва фино подбрани колекции от облекла и принадлежности за висша мода, които обхващат над 40 години творческа работа на легендарния моден дизайнер.

И все пак Маракеш – космополитен, автентичен и забързан по арабски, може да предложи още много на гостите си.

Най-подходящото време за посещение на Маракеш е през пролетта, когато розите цъфтят и дните са дълги, слънчеви и свежи. Другият удачен период от годината е през септември-ноември. В никакъв случай не подценявайте екстремните температури през лятото, които могат да достигнат 45С.

Вашият коментар

Уважаваме Вашата поверителност като деактивирахме полето за въвеждане на имейл и записването на IP.

Без излишен спам