Енергийното Скумсале

Представяме ви нещо загадъчно – Скумсале.

Светилищният комплекс Скумсале представлява тракийски култов градеж в района между град Панагюрище и град Стрелча.

Малко известен все още, но изключително интересен с чудните си форми, грабва вниманието още при първото посещение. Казваме първо, защото неминуемо винаги има и второ.

енергийно светилище Скумсале
Снимка: личен архив

Комплексът е един от най-големите в България, разполага се на площ от около 1,6 км. x 600 м. Отличава се с наличието на множество различни скални обекти, като някои от тях са изкуствено създадени. В северната част около една огромна поляна се срещат разнообразни форми с интересно предназначение – жертвеници, улеи, тронове и други.

Ако разполагате с малко повече въображение можете да забележите предмети за бита, украшения, а на места дори и „живи“същества от камък. В близките години мястото представлява изключителен интерес за археолози, но поради размерите му, някои от композициите все още не са разучени.

Според доц.Алексей Гоцев данните за човешко присъствие в местността са за периода между IV пр. Хр. и II век сл. Хр., което означава, че светилището е било ползвано в много дълъг период от време. Обектите ни дават знания за степента на развитие на цивилизациите, живели преди нас там.

Наричат Скумсале „Енергийно място“. 

Преди да провери човек дали е така, не може да бъде сигурен.

Е, ние проверихме и все още усещането за мястото ни кара да си задаваме все по-странни и чудновати въпроси за това откъде идва тази енергия и как така въпреки човешкия фактор тя е запазена и до ден днешен.

Нещо повече, след всяко посещение я усещаме все повече и повече, а силата и се запечатва у нас за дълго. Сякаш изпиваме еликсир за пречистване от лошото. Тялото и умът се зареждат мистично.

Хубаво е да се знае, че повечето енергийни места имат огледална ефективност – с каквито вътрешна енергия и настроение ги посети човек – те се мултиплицират многократно.

Ако сте от хората, в които се крие един авантюрист и изследовател, опознайте енергийна България!

Подобни публикации:

Вашият коментар

Уважаваме Вашата поверителност като деактивирахме полето за въвеждане на имейл и записването на IP.

Без излишен спам