Легендата за дама Пика

Милиони деца по света са изпитвали неистово любопитство поне веднъж да призоват Дама пика, въпреки ужасяващите истории за нея. За феновете на страшни легенди този образ продължава да е изключителен интересен и завладяващ, но не по-малко кошмарен. Дали всичко около нея е плод на нечия фантазия или има доза истина в съществуването ѝ, все още е загадка.

Най-древната легенда за Дама Пика разказва за красиво момиче, живяло през средните векове в малко английско село. Девойката била много смирена и почтена и въпреки, че доста младежи я харесвали и ухажвали, тя винаги ги отпращала любезно. След време всички мъже, които били отхвърлени, решили да си отмъстят и да ѝ причинят зло.

Обезобразили я без капка жал и я прогонили от селото, като преди това я обвинили във вещерство и излъгали, че се е опитала да ги омагьоса и прелъсти и после умишлено ги отпращала.

Момичето дълго време скитало само из гъстите гори и накрая се превърнала в истинска вещица, търсеща отмъщение. Преди да си отиде от този свят, тя прехвърлила всичките си тъмни сили в едно огледало и който застанел пред него и споменел името, тя се появявала по-страховита и от самия Дявол. Задавала по три въпроса на своите жертви. Който не успеел да отговори правилно, го затваряла в огледалото, обричайки го на вечни мъки и страдания.

Как се вика Дама Пика?

Твърди се, че Дама Пика се призовава само в нощи, когато луната е пълна и то точно в 00:00. За целта е необходимо само тесте карти и огледало. Вади се дама пика от тестето и се слага пред огледалото. След което започвате да повтаряте „Дама Пика появи се, Дама Пика появи се, Дама Пика появи се… “

Но дали наистина Дама Пика откликва на повикването, остава мистерия. Желателно е да не си правите експерименти с подобни неща, в най-добрия случай няма да се случи нищо, но в най-лошия вашата нагласа или самовнушение може да ви изиграят лоша шега и да не се отървете само с лек уплах…

В началото на деветнадесети век руският автор Александър Пушкин слага поредния си „трофей“ в списъка с литературни произведения – повестта „Дама Пика“. Творбата е вдъхновена от легендата за страховитата Дама Пика, която сеела страх, ужас и дори смърт.

В повестта Пушкин разказва за коварната алчност, която може да ни заслепи. Херман (главният герой) обичал да наблюдава как хората играят на карти и залагат, но никога не смеел да се включи и да заложи нещо. Докато една възрастна графиня със завиден късмет не му намекнала, че всеки успех крие своята тайна.

Херман бил обсебен от идеята да забогатее лесно, затова една вечер отишъл при графинята и я принудил да му разкрие тайната на играта. Колкото и графинята да го убеждавала, че всичко е било просто шега, мъжът не вярвал и опрял пистолет в главата ѝ. Тогава от страх графинята починала на място. След погребението призракът на възрастната жена посетил Херман и разкрил тайната – той трябвало да играе всяка вечер по веднъж, като първата вечер да залага на 3, втората на 7, а третата на Асо.

Алчният и глупавият човек изтеглил всичките си спестявания и направил каквото му било казано, но на третата вечер, когато заложил всичко на Асо, вместо печелившата карта се паднала Дама Пика и той изгубил всичко. Когато Дама Пика се появила, тя му намигнала и той изгубил разсъдъка си.

След като Пушкин публикувал историята си, Дама Пика станала все по-интригуваща героиня за произведенията за много други творци, сред които Чайковски и Прокофиев. А легендата продължава да е все така плашеща и изпълнена с догадки…

2 коментара в “Легендата за дама Пика

  1. Истина ли е че дама пика се е превърнала във вещица ?🧐. Ако е истина тогава какво????

  2. Много беше интересна историята за дама пика и сега още повече искам да я призова, много благодаря за историята пак.

Вашият коментар

Уважаваме Вашата поверителност като деактивирахме полето за въвеждане на имейл и записването на IP.

Без излишен спам