На работното място – как да се чувстваме щастливи

Дори и да обичаме много работата си, понякога ни се иска да променим нещо в нея, за да изпитаме още по-голямо удоволствие. На наша помощ идват психолозите, които ни подсказват няколко идеи.

Важно е да осъзнаваме каква е ползата от нашата работа.
Задайте си въпроса – Защо сте избрали тази професия и тази позиция. С точно ттози въпрос трябва да започва всяка една сутрин, щом станем от леглото. Хубаво е да не забравяме причините, поради които сме били толкова мотивирани в началото, за да се спрем именно на това предложение. Със сигурност изборът ни не е бил случаен, но за съжаление, с течение на времето виждаме най-вече недостатъците вместо предимствата в работата ни.

Разговорите за професията ни с приятелите и близките, ни доставя удовлетворение, защото по този начин си даваме сметка колко много неща вършим и какъв е резултатът от тази дейност, която понякога ни се струва незначителна и дори незабележима.

Работата може да бъде организирана според нашите предпочитания и вкусове.
Всеки ден можем да правим списък на работните задачи, които ни харесват най-много, а после да изброяваме тези, които ни се струват скучни и досадни. След седмица вземаме списъците и започваме да сравняваме какво пише – ако негативният списък се оказва по-дълъг, предприемаме реорганизация на работата си като даваме повече простор на дейностите, които ни носят повече удовлетворение. Това, може би, изглежда трудно осъществимо, но всъщност се постига лесно чрез преразпределяне на задачите между колегите. Те, може би, имат критерии, различни от нашите и с удоволствие биха поели това, което на нас не ни харесва да правим. Друг похват е да вмъкнем неприятните професионални задължения в часовете, в които работим с по-малко енергия и по-машинално.

Край на рутината
Както в брака, така и в работата, трябва да премахнем еднообразието, за да се съживят чувствата. Няколко лесни трика могат да помогнат за това: сменете парфюма и се облечете различно, така не само вие ще се промените, но и атмосферата ще ви се стори по-различна. Защо не отидете на работа по различен маршрут? Започнете да откликвате на нови предложения и вместо така познатото „не“ кажете „защо не“. За да имате по-голямо самочувствие и радост от вниманието на колегите, без страх давайте нови идеи.

Процедура по разкрасяване
Разместването вкъщи може да ни донесе голяма радост, в офиса е точно по същия начин. Откога там не са размествани мебелите или не сте променяли начина на подреждане? Започнете с изхвърляне на излишните неща. Количеството със сигурност ще ви направи впечатление. Придайте индивидуален характер на вашето бюро с хубава работна лампа, снимки, зелени растения, а защо не и ароматни свещи?

Подобряване отношенията с колегите
Не е нужно да ставате най-добрите приятели на света, а да създадете приятна и спокойна работна атмосфера. Стопете ледовете като предложите чай или бисквитки, организирайте пикник при хубаво време или честитете с интересна собственоръчно направена картичка рождените дни на някои колеги. Не забравяйте – усмивката е най-доброто средство за успешна комуникация. Хубаво е да изслушвате колегите какво казват и да се интересувате от работата им, така всичко ще върви по-лесно.

Понякога трябва да се зареждат и батериите
Хубаво е да се осигуряват паузи за кратки почивки през деня, в които да се отдалечавате от компютъра и телефоните. Да поемете свеж въздух на прозореца е чудесно. Отделете няколко мига за самите себе си, малките удоволствия са много по-важни отколкото изглеждат на пръв поглед, защото разчупват ритъма и това събужда енергията в нас.

Вашият коментар

Уважаваме Вашата поверителност като деактивирахме полето за въвеждане на имейл и записването на IP.

Без излишен спам