Шампионът на България по бодибилдинг – Ралица Кашинова: Храната е горивото на вашия организъм

Ралица
Снимка: личен архив

Ралица Кашинова е на 26 години и е от град Самоков. Завършила е бакалавърска степен „Медии и журналистика” УНСС , магистратура PR „Връзки с обществеността” УНСС, а към настоящия момент завършва магистърска степен в Национална Спортна Академия „ Физическо възпитание и спорт”. Работи като фитнес инструктор, инструктор по Фитнес Аеробика в собствената и школа „Aerobic Dance Academy”, изготвя индивидуални хранителни режими, тренировъчни програми и води персонални тренировки, практикува и като гримьор. Най-големите и постижения: Републикански шампион на България за 2017 г., Абсолютен шампион на България 2017 г., Републикански шампион на България за 2018 г., Шампион Турнур „Скаптопара” 2018г. , Вицебалкански шампион 2018 г., Бронзов медалист на международен турнир „Diamond cup”, Шампион Турнир „Пловдив” 2019 г. Тя също е вицешампион на международен турнир „Diamond cup”.

Здравей, Ралица! Разкажи ни малко повече за теб. Знаем, че професията ти е журналист, но в момента си професионален бодибилдър. Как избра пътя си, откъде тръгна?

Здравей! Изключително съм благодарна за интереса към мен и заниманията, които практикувам. Искам да започна с това, че пътят не го избираш сам – особено когато имаш любов и страст към нещо. Колкото и да бягаш от него, пътят сам те намира. Следвах журналистика, практикувах я , хареса ми. Но имаше нещо, което не ми стигаше, което търсех в залата след работа. Както в по-ранни години съм търсила след училище, след стажове, след университета – ФИТНЕС, СПОРТ, ЗДРАВОСЛОВЕН НАЧИН НА ЖИВОТ. От дете спортувам различни спортове – от лека атлетика, баскетбол, волейбол до биатлон, борба, аеробика и т,н, а парлелно с всички тези спортове, танцувах в модерен балет 12 години. Движението е моят живот, а спортът е пътят ми. Той ме следва през целия ми съзнателен живот.

По-сериозно тренирам фитнес от 10 години, а се състезавам от 3. Тръгнах от една малка зала в гр, Самоков (може би и единствената в града), където прилагах видяно, прочетено в интернет – нямаше кой да ми покаже как и какво, сама проправих път в тази непонятна област за мнозина. След това фитнесът се превърна в ежедневие, запалих се по здравословното хранене и целият кръг се затвори. Е, не целият. От малка имах състезателен характер, винаги съм искала да съм най-добрата във всяко начинание . Училище, игри, състезания, танци – винаги сред най-добрите.Това е и причината да се състезавам – обожавам победата, медалите, купите и призванието!

Ралица
Снимка: личен архив
Разкажи ни за първата си титла. Каква беше тя и какво бе усещането, когато разбра, че трудът ти се е възнаградил и си победител?

Абсолютната титла в категория „Бикини фитнес“ жени за България 2017 г. – това е моментът в живота ми, който ще остави следа завинаги в съзнанието ми! Няма такава емоция, няма такова усещане, неописуемо е, колкото и клиширано да звучи. За първи път взех златен медал в категорията си, след това и станах Абослютен шампион на България – треперех цялата, бях в екстаз, адски много го исках и когато го получих го изживях много силно и емоционално. Не ми се вярваше, че побеждавам многократни шампионки на България точно аз, Ралица от Самоков (където този спорт не е познат, аз съм единствения състезател в града). Усещането, че трудът ти е възнаграден е голямо, но още по-голямо е това усещане, че трябва да надградиш това, което си постигнал. И смятам, че вървя в тази насока и с всяко състезание, формата, знанията и уменията ми са в пъти повече от предходното.

Явно всяка една победа те мотивира да продължаваш все така упорито.Ти се състезаваш в категория бикини фитнес и се гордееш с големи постижения, разкажи ни за някои от тях.

Освен първото място и Абсолютната титла, имам доста първи места на турнири и републикански първенства. От 2017г. до настоящия момент съм републиканска шампионка в категорията си. Шампион на турнир „Скаптопара”, както и на турнир „Пловдив”. Вицебалканска шампионка през 2018 г., сребърен медалист на международен турнир „Diamond cup”, както и бронзов медалист на състезание от същата верига (международно). За мен е изключителна чест да се състезавам с много подготвени състезатели!

Модерният бодибилдинг превръща ли се в болест? Има ли граница, която е опасно да се преминава?

Бодибилдингът не е за всеки – изисква се здрава психика, постоянство, време и воля. В болест се превръща за тези, които искат да стане за 3 месеца. И когато не стане, се стига до крайности, прием на забранени медикаменти и оттам увреждане на цялостното здраве. Границата я преминават само тези, които не са готови да дадат максимума от себе си и прибягват до други методи, които нямат дългосрочен ефект. Когато всичко е с мярка и разум, мога да кажа че е полезно!

Ралица
Снимка: личен архив
Ралица
Снимка: личен архив
За да си шампион не е нужно да тренираш тялото си само физически. Психиката и храната, вероятно, са в неразривна връзка с тренировките?

О, да! Храната е много важна! Човек, който няма хранителна култура и не изпитва потребност от това да се храни здравословно, то той не трябва да започва да се занимава с бодибилдинг. Знанията са много важни в тази сфера – за жалост доста от състезателите не са наясно кое, защо, как и какво. Трябва да се чете и да се знае, за да се прилага адекватно и максимално здравословно.

Психиката е много важна също – един състезател трябва да е сигурен, че иска да бъде такъв, защото лишенията не са малко. И казвам „лишения”, защото времето, което отделяме на подготовката е много. Това да приготвяш храна постоянно, да стоиш в залата, да нямаш време за близките си, същевременно да работиш, да гледаш деца и да водиш социален живот е много трудно.

С типа храна се свиква бързо, времето ни е малко, за да се насладим на другите неща от живота, но затова не всеки става за състезател. Психика и воля – това е разковничето.

Спомена за личния живот, в тази връзка конкретно – разполагаш ли със свободно време? Мнозина казват, че хобито им е фитнесът, а за теб това е и работа. Какво е тогава хобито ти?

Бих казала, че работата ми е хоби. Аз работя като инструктор по Фитнес Аеробика (имам си собствена школа) Aerobic Dance Academy. Там водя групови тренировки за жени, за тийнейджъри и дори за деца. Отделно водя персонални тренировки във фитнеса, изготвям хранителни и тренировъчни режими, паралелно с това се готвя за състезание. В свободното си време практикувам като гримьор в Студио „Галант”, а доскоро водех предаване в телевизия, свързано с фитнеса и движението. Нямам много време за друго, но когато имам такова чета книги за здравословно хранене, спорт, различни диети, опитвам се да събирам информация и да подбирам това, което е правилно за мен. Обичам и да готвя, по-скоро да създавам вкусни и здравословни неща. От време на време се развличам с почивка на минерален басейн, масаж, СПА.

Каква е следващата ти цел? Към какво се стремиш?

Имам много цели. В състезателен план съм се насочила към 3 състезания – Републиканско първенство и две международни. Целта е да се изкача на върха и ще дам всичко от себе си! В момента завършвам Национална Спорта Академия, предстои ми защита на дипломна работа – там също се стремя към върха 6+ . В бъдеще искам да разработвам рецепти за здравословно хранене и да помагам на аудиторията с познанията, които имам.

Ти си обявена за най-секси бодибилдърка у нас. Предвид перфектния ти външен вид, забелязвала ли си да се подценява интелектът ти? Като че ли, това че красивите жени са глупави, се превръща в стереотип според мнозина.

За моя радост, никога не ми се е случвало да подценяват интелекта ми. Смятам, че обществото се развива в положителен аспект и виждайки едно поддържано тяло, хората изпитват респект към труда. А когато има на лице резултат, следователно има и мисъл, знание. Може би познанията ми в сферата на спорта и здравословния начин на живот си личат отстрани, а хората които ме познават и ме наблюдават знаят за моята страст към четенето, към познанието, към научаване на непознатото. Стереотипът за бодибилдъра е ясен, както и за русата жена (ха ха)… аз съм 2в1. Обичам да разчупвам стереотипи.

Прави ми впечатление, че мъжете се комплексират, когато една жена изглежда добре благодарение на спорт, а не на пластични операции и тогава в някакъв момент се проявява подценяване на интелекта и се правят опити да открият нещо в теб, което да те изложи. За радост, такива хора винаги си намират майстора.

Като цяло красотата е много субективно понятие. Това че една жена е поддържана и изглежда добре, чувства се добре и сияе от щастие – за мен това е красота. В днешно време много жени се смятат за красиви, слагайки силикон, ботокс, мигли, вежди и т.н., а това са масата жени. Комерсиализирането и създаването на стереотипа как трябва да изглежда една „хубава” жена ме влудява. Индивидуалността е най-красивата черта на жената! А интелектът – той е до човека! Не трябва да се съди по външния вид за вътрешната ценност !

Пожелай нещо на читателите ни!

Желая на читателите Ви да намерят своята страст и да я превърнат в ежедневие. Каквато и да е тя, никога да не забравят да дават на тялото си най-доброто откъм храна и физическа активност. Както сипвате на автомобила си най-хубавото гориво, както избирате най-хубавите дрехи в магазина, както нанасяте най-хубавата козметика на лицето и косата си, както купувате най-красивите мебели за дома си – по същия начин дайте НАЙ – ЗДРАВОСЛОВНОТО на тялото си. Не забравяйте, че храната е горивото на вашия организъм и само от Вас зависи, как ще функционира той! Бъдете здрави, а вследствие на това ще бъдете щастливи и ще се чувствате добре!

Вашият коментар

Уважаваме Вашата поверителност като деактивирахме полето за въвеждане на имейл и записването на IP.

Без излишен спам