Панагюрище – едно модерно златно съкровище

Чудите ли се накъде да поемете из България за един уикенд – вдигаме високо ръце „ЗА“ град Панагюрище.

Повечето от вас, вероятно, свързват мястото с ученическите си години, когато задължителна дестинация от екскурзиите е била именно този град. Оттогава обаче, предполагаме, са минали години. Навярно други асоциират с Панагюрското златно съкровище, което се приема за внушително откритие.

В паметта ви Панагюрище се свързва с богатото културно-историческо наследство и запомнящата се история, с която то се гордее.

Известен факт е, че градът е център на Априлското въстание и за десет дни е столица на България.
Може би не знаете, но това е единственият град в България, който има колония, наречена Панагюрски колонии.

Искате ли да се върнете назад във времето, задължително посетете музея на Райна Княгиня, Тутевата къща, Дудевата къща и останалите музеи, отворили вратите си за любознателните.

Панагюрище
Снимка: wikipedia.org

За тези, които не се интересуват от история, средногорският град може да предложи природа, която е щедра за окото.

Можете да се насладите на интересни гледки и прохлада сред широколистните и смесени гори, в прегръдката на които, стои градчето. Река Луда Яна лъкатуши неуморно, а умереният климат благоприятства всеки един, поел да се разходи из зелените площи. Пешеходният туризъм не е особено развит, но тенденцията към това е положителна. В близост са построени няколко хижи, а върховете които можете да изкачите са връх Богдан и връх Бунай.

Историческата местност „Оборище“ е мястото, на което се провъзгласява Априлското въстание и се намира на 8 км. от града. Там ще усетите духа на бунтовниците и ще се насладите на интересни слова, надписани върху каменни плочи.

Разцветът на Панагюрище днес

Китно, подредено и с колорит от иновации, мястото се превръща в модерно и европейско, а това си струва да се види. За разлика от други общини в България, Панагюрище лети видимо нагоре, а не натиска бутона „пауза“ на времето.

В града ежегодно се организира Националният фестивал за млади изпълнители – Родолюбие и Световното първенство по фойерверки, в което до момента са взели участие десетки държави. В Панагюрище ще посетите заведения с добра кухня и театър, в който често се организират представления от различни трупи.

Насладете се на историята в България, почувствайте и съвремието! Това е Панагюрище.

Вашият коментар

Уважаваме Вашата поверителност като деактивирахме полето за въвеждане на имейл и записването на IP.

Без излишен спам