Противоречивият 9 септември 1944 година

На днешния ден се навършват 75 години от едно паметно събитие в българската история, а именно деветосептемврийският преврат. Датата 9 септември остава една от най-противоречивите в новата история на държавата ни и до ден днешен продължава да разделя българското общество.

В 6 сутринта през далечната 1944 година Кимон Георгиев буди българския народ с прокламация към него и с нея той обявява направения преврат и изкачването на власт на Отечествения фронт.

През нощта на 8 срещу 9 септември в страната ни е извършена насилствено промяна във властта, като с нея се сваля правителството на Константин Муравиев. Той има нещастието и трите пъти, в които участва във власта, да бъде свалян насилствено от опозицията. Превратът е организиан от Кимон Георгиев и Дамян Велчев и е най-значимият от всички предходни. И така именно Отечественият фронт взема управлението на България в свои ръце с помощта на окупиращите страната сили на Трети Украински Фронт на Червената армия.

След този ден настъпва най-мащабната политическа, социална и икономическа промяна в обществото ни. Деветосептемврийският преврат в течение на годините се нарича „народно въстание“, „военен преврат“ или „социалистическа революция“ но досега българските историци не могат да се обединят около едно название, което да обобщава промяната.

За някои датата е свързана с премахване на капиталистическия строй и образуването на едно много по-справедливо общество в социален план, а за други това е черен ден, свързан с кървав преврат, лишаващ хората от демокрация и почернил живота им.

След 9 септември следва вълна от насилие и огромните беззакония продължават месеци наред. По-късно са поставени под контрол чрез създаването на така наречения „Народен съд“. Според истории и разкази, убитите през този период са между 20 и 40 хиляди души, а тези, които са осъдени на смърт от Народния съд, са около 2800 души – сред тях: свещеници, банкери, министри, журналисти, учители и други.

Днес все още някои честват деня като празник, а други го считат за дата, която и в настоящето ни разделя като народ.

Вашият коментар

Уважаваме Вашата поверителност като деактивирахме полето за въвеждане на имейл и записването на IP.

Без излишен спам