За здрави зъби – подходящи храни

С правилния подбор на хранителните продукти можем да се погрижим за емайла на зъбите, за здравето на венците и за състоянието на челюстите.

Когато храната не съдържа достатъчно минерали и витамини, организмът по-трудно се преборва с вредните бактерии, сред които са и причинителите на кариеса и пародонтозата. Изследванията показват, че допълнителният прием на полезни микронутрименти води до подобрение на състоянието на устната кухина. Всеки човек може да има проблем със зъбите, но съществуват рискови групи от хора, които трябва да внимават повече от останалите. 30% от пушачите например страдат от недостиг на витамин С, който играе основна роля в синтеза на колагена, предпазващ тъканта на венците.

За здрави венци – риба и яйца, богати на витамин D.
Витамин D и витамин Е са особено важни за венците. Изследванията показват, че недостигът на витамин D, характерен за народите в Северна Европа е сред причините за повишения брой парадонтозни заболявания там. Ценното вещество влияе едновременно на костния метаболизъм и на имунитета – два важни фактора за здравето на венците.

Броколи, магданоз, ягоди – източник на витамин C.
Скорбутът, смятан някога за заболяване на моряците и днес се среща, поради недостатъчното снабдяване с витамин С. Причината е прекалената консумация на преработени храни. 10% от населението на Земята страда от недостиг на витамин С, а сред пушачите – 30%. В резултат на това се стига до отпускането на венците, което пък позволява на бактериите да се вмъкнат между тях и зъбите в така наречените „джобове“. Увеличената консумация главно на цитрусови плодове не е най-доброто решение за набавяне на витамин C. Тези плодове имат повишена киселинност, която влияе зле на зъбния емайл. Затова е нужно да разнообразявате източниците. Много богати на витамин С са чушките, броколите, магданозът, както и ягодите, при условие, че не ги посипвате обилно със захар.

Зъбният емайл е минерализирана тъкан, която има нужда от минерали като калций и фосфор, които я заздравяват. Най-добрите източници на калций са млечните продукти, къдравото зеле и мазните риби, бадемите, някои минерални води. Фосфор може да си набавите от различни сирена, карантия, ядки, риба, месо и яйца.

Какво вреди на зъбите?
Бонбони, газирани напитки, лепнещи сладки продукти като течен шоколад и карамел – списъкът е доста дълъг. Подозрителни са храните, които в устата бързо се превръщат в захар, каквито са бисквитите и някои видове бял хляб. Внимавайте за скритите захари в детските обезболяващи сиропчета.

Вашият коментар

Уважаваме Вашата поверителност като деактивирахме полето за въвеждане на имейл и записването на IP.

Без излишен спам