Големият бариерен риф – приказка под водата

Големият бариерен риф
Снимка: wikipedia.org

За да се опише големият бариерен риф, думите не стигат, а съзнанието сякаш не е способно да побере тази феерия от цветове, чудато красиви създания и форми. Тази най-голяма коралова система на планетата се намира на континента Австралия и е единственият жив организъм, който може да се наблюдава и от космоса. Съставен от 900 острова с обща площ от 344 000 кв.м., той е едно от седемте чудеса на света и е защитена територия заради пребиваването на редки видове животни.

Безброй водни създания сякаш извадени от приказките обитават кристалните води, а над повърхността се крият коралови острови, толкова невероятни, че е трудно човек да повярва, че съществуват наистина, а не са плод на някое богато въображение.

Именно в тази среда се намира най-голямата концентрация на видове растения и животни в света. Сред тях има и застрашени от изчезване костенурки, скатове, акули и морски бозайници. За което и да било същество, обитаващо морските дълбини, да се сетите, е почти сигурно, че го има и в Големия бариерен риф.

Огромното биоразнообразие и лесният достъп ви приканват непринудено да се включите в подводните атракции и гмуркания, които се предлагат. През 1981 г. това местенце заслужено е присъединено към Световното наследство. Повече от островите, намиращи се на рифа, вече са се превърнали в туристически курорти, а разходките с лодка ви осигуряват достъп до всеки град на Куинсланд.

Колкото и привлекателни да ви се струват обаче кристалните води, не на същото мнение са множество мореплаватели от близкото минало. Добре скритите на места рифове са причината за множество корабокрушения, а плавателните съдове и до днес могат да се видят на дъното. Водата е изключително чиста, което ви позволява да се насладите на водните обитатели от близо. Въпреки че много от тях изглеждат дружелюбни, не забравяйте, че някои от тях крият сериозни опасности.

Вашият коментар

Уважаваме Вашата поверителност като деактивирахме полето за въвеждане на имейл и записването на IP.

Без излишен спам