Величието на Метеора

Когато споменем Гърция, едно от местата, за които веднага се сещаме е местността Метеора. Тя е една от най-популярните дестинации в южната ни съседка и пленява с величествените си скални образувания и манастирите, разположени върху тях. Името се превежда „висящ във въздуха“.

Метеора
Снимка: wikipedia.org

Скалите величествено достигат небето на 400 метра височина в Централна Гърция. От 24 манастира в миналото, днес са останали едва 7, като 6 от тях отварят врати за посетителите. ЮНЕСКО включва това необикновено място като част от световното културно наследство.

Според учените преди десетки милиони години Метеорът всъщност е представлявала езеро, обградено от всички страни със скали, но природни катаклизми са предизвикали промени и езерото се е вляло в морето. Тук още през 10 век са се заселили монаси, които са използвали уединеното място, за да се молят и водят праведен живот, а около 900-1000 година тук се построява най-старата известна отшелническа постройка.

Седем от манастирите са запазени, а останалите са се превърнали в купчина руини. Има и девически манастир – „Света Троица“, който обаче е доста трудно достъпен, а „Свети Николай Анапауса“ е толкова живописен, сякаш е плод на богато въображение. „Русансу“ е най-малкият от всички в местността, а най-внушителният е „Свето Преображение Господне“.

До началото на 20 век до манастирите се е стигало само със специални мрежи или окачени стълби, което значително е затруднявало монасите в изкачването до светите места.

Величието на Метеора
Photo: wikipedia.org

Всеки манастир разполага с различно работно време, а най-подходящата част на деня за посещения е или рано сутрин, или привечер, тъй като слънцето е доста жарко, а сенките не са чести. И още нещо, с което е добре да сте запознати – както в повечето храмове и тук мъжете с къси панталони не се допускат, а жените задължително трябва да бъдат с покрити крака и рамене.

Дори да имате страх от високото мястото си заслужава. Ще бъдете достатъчно зашеметени от изумителните гледки, за да обърнете внимание на един нищо и никакъв страх.

Вашият коментар

Уважаваме Вашата поверителност като деактивирахме полето за въвеждане на имейл и записването на IP.

Без излишен спам