Пътуване до Троянския манастир

Троянският манастир ,,Успение Богородично“ се разполага на брега на реката Осъм и предлага красиви гледки и незабравими спомени в съзнанието на всеки, който го посети.

За да достигнете до светия храм, пътят ви ще мине неизменно и през село Орешак, а самата света обител ще ви предложи уникални предмети, които можете да си вземете за спомен.

Пътуване до Троянския манастирМестните хора са истински майстори на ръчно изработените изделия като сувенири, икони, които се предлагат на сергии, изградени под открито небе. Запазете красив спомен от това райско място като си купите някой дребен предмет, с който да обогатите колекцията си.

Мястото и основано през 17 век. Трима монаси занасят чудотворната икона на Св. Богородица, която е неразличима от оригинала дубликат на същата икона от Хилендарския манастир.

Преди да се издигне този храм, на същото място се е възвисявал. Стенописите по храма са дело на възрожденския майстор Захарий Зограф от Самоков. От самото създаване на тази свята обител, тя се е превърнала в център на духовна и образователна просвета.

Все още са запазени ръкописни книги от 18-19 век, които са изцяло написани и размножавани от монасите. Въпреки трудните години за обучение, духовниците с цената на много труд не са занемарили обучението на младото поколение, а са давали всичко от себе си за тяхното просвещение.

Троянски манастирОсвен това са учили от ранна детска възраст децата на трудолюбие. Манастирът разполага с обработваеми площи, върху които сами са изкарвали прехраната си. Огромна част от реколтата и производството са се продавали на пазар, а събраните пари са влизали в хазната за закупуването на неща от първа необходимост.

Неповторимата спокойна атмосфера около храма се дължи на чудотворната икона Св. Богородица, а мнозина идват, за да търсят изцеление на проблеми и болести. Всяка година на празника на 15 август на иконата се отдава заслужена благодарност, а хората смирено чакат да се докоснат до нея.

Вашият коментар

Уважаваме Вашата поверителност като деактивирахме полето за въвеждане на имейл и записването на IP.

Без излишен спам