Остров Крит

Остров Крит ще ви превърне в негов фен завинаги с красивите си плажове, живописните планини и исторически забележителности, разположени в необятната местност.

Остров Крит
Photo: wikipedia.org

Световноизвестният дворец Кносос е една от най-посещаваните дестинации не само в Гърция, но и в световен мащаб. Намира се в близост до град Ираклион и задължително отделете от времето си, за да го разгледате. Някога това е бил огромен дворец, а до днес са запазени само останки от него. Като легенда се носи мълвата, че в двореца е имало 1300 стаи, обитавани от 12 000 души. Сградата е построена още преди 2000 г. пр. Хр.

За да обиколите Кносос и да го разгледате в по-големи детайли, си отделете минимум 2 часа. Вътре ще станете свидетели на тронна зала, покоите на владетелите, театрална арена и безброй стенописи, украсяващи стените. Дворовете и градините, които се виждат, буквално спират дъха на посетителите.

Друга перла в короната на Крит е Диктейската пещера, впечатлила всички любители на гръцката митология. Според легендите тук е родното място на бог Зевс, а една от дъщерите му се крие точно в пещерата, за да се скрие от баща си. Мястото е огромно, с безброй сталактити и сталактоми.

Почивката си разнообразете с посещение на Самарийското дефиле. Това е най-дългото дефиле в континента Европа. Недостатъкът му е, че преходът е дълъг около 17 км., но ще ви отнеме не по-малко от 6 часа и задължително се екипирайте подходящо за такъв тип ходене. Пътеките са стръмни и преминаването става бавно.

Прелестният дворец Фестос ще ви изуми с прелестната си природа, която заобикаля древната постройка. Тук се намират и останки от първия дворец, водещ началото си от 1900 г. пр. Хр.

Като последна спирка на Крит, можете да посетите древния град Гурния. Тук се намират множество останки от старинен минойски град. До днес от части са се запазили малки криволичещи улици, малки къщички и средният по големина дворец в Гурния.

Вашият коментар

Уважаваме Вашата поверителност като деактивирахме полето за въвеждане на имейл и записването на IP.

Без излишен спам