Отбелязваме Световния ден на психичното здраве

Статистиката сочи, че на всеки 40 секунди някъде по света, един човек се опитва да сложи край на живота си. Често причината за самоубийство е нелекувана депресия или друга психична болест, невъзможност за справяне с житейските кризи и невъзможност за адаптиране към реалността.

Според данните на СЗО над 450 млн. души по света имат психични разстройства. Около 11.4% от населението на България, страда от тревожни разстройства – разстройства на настроението (депресии и афективни състояния) – 6.2%, злоупотреби с вещества – 3.3 %.

Статистиката показва, че у нас по-често боледуват жените, те също по-често се обръщат към професионална помощ от мъжете.
По възрастови групи най-висок риск от заболяване има за групата от 20 до 34 години.

Най-често срещаните депресивни симптоми са потиснато настроение, липса на удоволствие от живота, липса на енергия, трудна концентрация, бавна мисъл, както и нерешителност. Много често един от началните симптоми е безсънието.

По нашите географски ширини сезонните депресии най-често се проявяват пролет и есен. През тези два сезона има изостряне на вече съществуващи депресии или поява на нови депресивни състояния, коментират експерти.

Като цяло средно 6,5 на сто от европейците страдат от депресивни синдроми, обобщава изследването, като при половината от тях /3 на сто/, симптомите на депресия са доста осезаеми.

Сред държавите с най-голям дял на отчитане на депресивни симптоми на населението са: Унгария (10, 5 процента), Португалия (10 процента), Швеция (9 процента), Германия и Великобритания – и в двете страни малко над 8 процента и др.

Вашият коментар

Уважаваме Вашата поверителност като деактивирахме полето за въвеждане на имейл и записването на IP.

Без излишен спам