Депресията – скритият проблем на мнозина

Депресията не винаги е видима. Особено когато тези, които страдат от нея, са принудени да се борят срещу своите демони, без да искат да показват това на света.

Понякога състоянието може да е диагностицирано и потърпевшите да са споделили това с близките си, но отстрани да няма никакви белези за депресивно състояние.

Противно на това, което се мисли, че всички страдащи от нея изглеждат налудничаво, напротив – хората, които страдат от депресия, са се научили да променят настроението си пред другите и да изглеждат по-щастливи отколкото всъщност са. Често се опитват да бъдат позитивни, защото не желаят останалите да се запознават и с другата страна на нещата, защото това може да доведе до чувство на срам и неудобство.

Има някои много ефективни методи за лечение на депресия, като например терапии или някои медицински процедури. Хората обаче в повечето случаи изграждат определени навици, за да лекуват тъмните си мисли в ежедневието: музика, спорт, разходки с кола, разходки пеша… и всичко, което може да им помогне да излязат от ямата. Латентната депресия често е свързана с факта, че те се опитват да се справят сами.

Ако сте в състояние на депресия, знаете, че това тежко бреме може да бъде трудно и за хората около вас. В стремежа си да не позволите на другите да видят, че се чувствате зле, понякога създавате определена дистанция. Освен всичките негативни мисли, смятате, че не може да понесете и това най-скъпите ви хора да страдат заради вас. Запомнете обаче, че подкрепата идва точно от тях, от близките. Да се справим сами с подобно състояние не е лесно.

Може да изглежда незначително, но разстройствата в съня и храненето при депресивните състояния, не са без последствия. Тези, които живеят с депресия понякога губят бдителността си. Да спите или да ядете много малко, или много повече, не се отразява добре на организма ви.Сънят и апетитът играят жизненоважна роля и нашият мозък може да се изкуши да ги контролира, особено когато депресията създава усещане за задушаваща загуба на контрол. Постарайте се да възвърнете навиците си, свързани с храненето и съня, това е една огромна крачка към победата над депресията.

Интересно е, че депресивният човек, който прикрива болестта си, обръща внимание на това, което поглъща. Той знае, че алкохолът влияе на морала и че алкохолизмът бързо чука на вратата. Той също така знае, че кофеинът и захарта са като наркотик, познава ефектите на лекарствата и знае перфектно какво да не се смесва. Той знае всичко това, защото е много по-вероятно да го консумира.

Това, което е абсолютно необходимо да се разбере е, че навиците и желанията на хората, страдащи от депресия, са преди всичко диктувани от нуждата да бъдат обичани и приети, както всички останали. Единственият начин да се случи това, ако страдате от депресия, е да се отворите към хората.

Ако сте от другата страна – никога не отблъсквайте някой, който изглежда има проблеми, обичайте го, когато е трудно, плачете с него, когато е необходимо, достигнете до човека, който се изолира, отворете сърцето си, дори когато е страшно и за вас. Ако отказваме да видим тъмната и проблемна страна на хората, светлината им няма да може да пробие.

Вашият коментар

Уважаваме Вашата поверителност като деактивирахме полето за въвеждане на имейл и записването на IP.

Без излишен спам