Копривщица – туристическият рай

Ако се чудите къде може да релаксирате това лято, но не сте фен на морските родни курорти, тогава имаме едно чудесно предложение за вас – Копривщица. Един своеобразен туристически рай за всеки един пътешественик, който иска да опознае истински родината си.

Почивка в КопривщицаРазположено на 110 километра от София, Копривщица е малко, но китно градче, сгушено в сърцето на Средна гора по поречието на река Тополница. Единственият град-музей в България до момента.

С малките си лъкатушещи калдъръмени улички и стари къщи, представлява уникален по рода си културен резерват. Ежегодният събор, който се провежда в града, е включен в списъка на ЮНЕСКО за опазване на нематериалното културно наследство през 2017 година.

За произхода на името на града съществуват много легенди и теории. Най-разпространената от тях е тази, че заради разположението си в близост до река, в района расте много дива коприва, откъдето произлиза и името на планинското градче.

Копривщица има много драматична история. За краткия период между 1793 до 1810 година, градът е опожаряван 3 пъти. След третото опожаряване, е изграден в днешния му облик и постепенно се превръща във важно културно и търговско средище на страната. Много от неговите жители (тогава около 12 000) са ходили на гурбет из Европа и Мала Азия.

Копривщица е обявен за Национален архитектурен резерват през 1978 година и оттогава е притегателен център за международен туризъм.

Назад в годините, планинското градче събира на фокус славни български имена като Неофит Рилски, Йоаким Груев, Найден Геров и Христо Г. Данов. Емблематични за града са къщата–музей на Тодор Каблешков, на поета Димчо Дебелянов и на апостолът на Априлското въстание – Георги Бенковски. Над града се издига монументалният паметник на Бенковски и Хвърковата чета.

За любителите на пешеходния туризъм е важно да споменем, че в сърцето на града се намира туристическият център „Богдан“, от който тръгват 11 маркирани живописни пешеходни пътеки с различна степен на трудност.

Вашият коментар

Уважаваме Вашата поверителност като деактивирахме полето за въвеждане на имейл и записването на IP.

Без излишен спам