Свръхчувствителност или защо понякога любовта е страшна?

Бъдете внимателни с крехките си сърца, ако са такива!

В страха си да не бъдат отхвърлени заради емоциите си, да не бъдат взети насериозно или да не им се присмиват, ултра-чувствителните хора са постоянно притесенени за почти каквото ви дойде наум. Във връзките им също съществуват десетки притеснения, които понякога се оказват много неоснователни.

Ето няколко повтарящи се опасения и съветите за тях:

Понякога ви е страх, че няма да ви вземат насериозно – „Винаги ти се плаче“, „страдаш за нищо“, „защо оставяш на емоциите да те поразят“… тези фрази със сигурност ги чувате често, ако сте много чувствителни. Понякога хората не могат да приемат, че все още съществуват толкова истински емоции като тези, които вие показвате. Рискът в една връзка е в това, че партньорът ви не винаги може да ви разбира, а да криете истинската си същност не е приемливо.

Съветът: Поговорете с вашия партньор, че трябва да е наясно с вашата чувствителност и да уважава емоциите ви. Той може да не се чувства като вас в даден момент, но вие също приемате тази разлика между двама ви. Можете да плачете, когато се чувствате много тъжни, смейте се силно, когато ви е забавно, бъдете себе си и се уверете, че човекът до вас ви приема каквито сте!

В по-голямата част от времето, свръхчувствителните хора обръщат много голямо внимание на другите, те са много съпричастни, особено тогава, когато обичат. Често се страхуват да не направят нещо погрешно, наранявайки човека до себе си. Това се проявява в непрекъснати въпроси – Добре ли представих нещата? Не съм ли говорил твърде много? Аз ли го дразня?

Съветът: Сключете сделка. Когато по някакъв начин сте напрегнали партньора си или по даден въпрос вината е във вас, нека той ви каже това. По този начин ще изградите отношения, в които всичко ще бъде ясно помежду ви и няма да се притеснявате, че сте виновни тогава, когато всъщност не сте.

Страх от подигравки или унижение – Ако са ви се подигравали, когато сте били деца или тийнейджъри, рискувате да остане истинска вреда от тези реакции. Несъзнателно в отношенията си може да пренесете тези опасения и това да повлияе негативно на връзката ви.

Съветът: Ако се страхувате да не бъдете осмивани до степен на истинско безпокойство, вариант е започването на терапия. Това означава, че нараняването е дълбоко. Ако усещате просто дискомфорт, уверете се, че вашият партньор е надежден и любящ и няма от какво да се притеснявате.

Липса на нежност – Всички човешки същества се нуждаят от нежност, но свръхчувствителните хора се нуждаят в по-голяма степен. Това е нужда, която е почти жизнена, фундаментална. За тях често е важно любовта да се проявява извън сексуалността. Тези хора искат да хванат ръцете на другия, да получат истински целувки, придружени от жест и прегръдка, крещяща „обичам те“…

Съветът: Покажете с пример! Бъдете привързани, нежни, любящи, партньорът ви със сигурност ще иска да покаже обич в замяна. Не се колебайте да говорите с него за нежност с търпение и постоянство.

Вашият коментар

Уважаваме Вашата поверителност като деактивирахме полето за въвеждане на имейл и записването на IP.

Без излишен спам