Щастие без хапчета

Някой беше казал, че щастието не е крайна спирка, а е начин на пътуване. Как мислите вие?

В речника срещу думата щастие не стои тълкование.

Може би заради това всички бихме дали различно обяснение за щастието и местата, на които го търсим са различни. За едни щастието е миг от вечност, за други е човек или присъствие, за трети е просто баланс.

Вие намерихте ли баланса?

Процесите в тялото ни предизвикват различни емоции и проявата им също е относително различна. За да се избавим от негативизма, за да си бием инжекция щастие, намираме и различни подходи. Най-резултатно е да се зареждаме се с хормони.

Кои са хормоните на щастието?

Допамин – влияе директно върху центровете на удоволствието в мозъка. Той подпомага и баланса на емоционалните ни реакции. Смята се, че допаминът изостря вниманието ни . В усещанията за неувереност, страх и липса на позитивизъм, има ниски нива на допамин. Това значи, че ако човек е зареден с по-голямо количество от хормона, при всеки един попътен камък , той би продължил по-уверено и без да спре. Благодарение на допамина изпитваме удоволствие и се чувстваме добре.

За количеството на хормона в тялото ни са важни:
– Добрият и пълноценен сън – наспивайте се добре!
– Ангажирайте част от времето си с творческа дейност!
– Отделете моменти, за да слушате любимата си музика!

Серотонин – това е най-важният невротрансмитер. Той се свързва с усещането, че можем, активно действа върху настроението ни, апетита и желанието за секс. Хормонът е изцяло отговорен за самочувствието ни и колкото повече имаме от него, то толкова по-добри можем да бъдем дори в ежедневните си дейности.

Серотонин се набавя и чрез храни:
– Любимият натурален шоколад
– Авокадо
– Банани
– Фурми

Окситоцин – хормонът на любовта! Високите му нива потискат умората и страха. Отделя се по време на сексуален акт, кърмене, а и когато прегръщаме любими хора. Ролята му в човешкия организъм е обект на огромен интерес от страна на учените.

Как да си го набавим?
Просто е – обичайте.

Ендорфин – хормонът се освобождава най-вече по време на спорт. Ендорфините са главните спасители за усещане на болка при различни натоварвания. Други ползи от тези хормони са понижаване на високото кръвно налягане, засилване на имунната система и стимулиране на метаболизма.

Откъде?
– Люта храна
– Спорт

Това са малките – големи представители на щастието в тялото ни!
Създайте си добро настроение, бъдете щастливи!

Вашият коментар

Уважаваме Вашата поверителност като деактивирахме полето за въвеждане на имейл и записването на IP.

Без излишен спам