Модерно и понякога безразсъдно – Еверест

Еверест – на тибетски Джомолунгма – това е едно величие!

Височината му се измерва дълги години до обявяване на окончателните 8 848 метра.

През 1953 година Еверест е изкачен за първи път от Едмънд Хилъри и шерпа Тенсинг Норгей. Основните маршрути за изкачване са два – от Непал – югоизточният връх и от Тибет – североизточният, като първият се смята за технически по-лесен.

И така, в годините пред предизвикателството Еверест се изправят повече от 4500 души, като сред тях жени, мъже и дори деца.

Еверест
Снимка: pxhere.com

Интересен факт е, че най-възрастната жена, изкачила Еверест е на 63 години.

80-годишен е най-възрастният мъж, изкачил върха.

Друго невероятно постижение – новозеландецът Марк Инглис е първият човек, изкачил с два ампутирани крака. Едната от протезите му се чупи, но той успява да я залепи с тиксо. Неговият успех всъщност се превръща в повод за неодобрение, поради решението на Марк и 40 други алпинисти да продължат да изкачват върха, преминавайки покрай замръзващ англичанин, на когото не помагат.

Христо Проданов е 13-тият човек в света, изкачил Еверест без кислород, а Дойчин Василев е вторият българин, който успява да се качи през 1997 г.

Девет български алпинисти завинаги остават в Хималаите.
Първият от тях е Христо Проданов, а последните – Боян Петров през 2018 г. и Иван Томов през 2019 г.

В гробище „Еверест“ стотици хора отдавна спят.

По този повод са правени не един или два филма, както са написани и много книги. Мнозина, изкачили върха, свидетелстват за десетки измръзнали тела, които са част от маршрута. Пренасянето на труповете до по-ниска точка се оказва невъзможно, поради височината, недостъпна за хеликоптери и недостигът на сили, ограничаващ съдействие от всеки алпинист, дръзнал да поеме нагоре.

Върхът на света се превърна в хит!

Само за 2019 година до момента живота си на Еверест са изгубили 11 човека.

През настоящия сезон около 380 катерачи се пробват да седнат на най-високия трон. Липсата на по-дълъг прозорец (момент от подходящи метеорологични условия) предизвиква повечето алпинисти да тръгват на големи групи в един и същи момент, което се оказва причината за задръствания под върха.

Задръстванията се различават далеч от тези по Цариградско шосе, тъй като изчакването на „опашка“ часове наред в подножието на върха може да се окаже фатално. Там дори минутите са ценни.

Разрешение за изкачване може да получи всеки един човек с добри финансови възможности, без той да е катерач и без да има физическа подготовка, което увеличава шанса за загинали.

Еверест е сметище!

Алпинисти от правителствена експедиция са се заели с тежката задача да разчистят върха и площите под него. В продължение на десетилетия се събират отпадъците в района, а наскоро общото им тегло бе обявено и възлиза на ужасяващите 11 тона. Сред отпадъците, свалени надолу има още и четири тела.

Вашият коментар

Уважаваме Вашата поверителност като деактивирахме полето за въвеждане на имейл и записването на IP.

Без излишен спам