Ползите от сауната

Какво повече можем да научим за сауната? Още в древността хората са разбрали, че напарването е полезно за здравето, а в наши дни това е общоприет факт. Какво още установиха учените за употребата на скандинавските сауни и руските бани?

1. Намалява артериалното налягане и повишава еластичността на стените на артериите.
До този извод са достигнали учените от Финландия и Великобритания след 24-годишно наблюдение на здравето на 1620 мъже. Оказало се, че сауната действа на сърцето така, както физическите упражнения: честотата на сърдечните съкращения се повишава средно от 65 до 81 удара в минута.

Налагането – обратно: пада със 7 пункта, а артериите стават по-еластични. По думите на авторите на изследването, резултатите говорят за това, че хората, които редовно посещават сауна или руска баня чувствително намаляват риска от развитие на сърдечно заболявания.

2. Поддържа работата на мозъка.
И на сърцето, и на мозъка са необходими здрави кръвоносни съдове. Посещението на сауна действа благотворно на стените на вените и артериите, като намалява вероятността от развитие на деменция с 66%. Топлината позволява на тялото да си почине добре, а на съзнанието да се отърве от тревожните мисли. Сауната е нужна и за психическото ни здраве, като помага бързо и ефективно да се справим с депресия.

3. Намалява риска от развитие на остри респираторни заболявания.
Хората, които често посещават сауна, много по-рядко развиват пневмония и други респираторни заболявания. Терапията с пара помага в борбата с вирусите, а топлината намалява отлагането на секрети в белите дробове и подобрява вентилацията им.

4. Подобрява състоянието на кожата.
В процеса на постепенно загряване на кожата се ускорява циркулацията на кръвта. А именно чрез кръвта кислородът и хранителните вещества попадат в клетките на кожата.

Освен това от организма активно се извеждат токсините, солите на тежките метали и другите вредни вещества. Резултатът е здрава кожа, красив цвят на лицето и общо изчистване на организма.

Вашият коментар

Уважаваме Вашата поверителност като деактивирахме полето за въвеждане на имейл и записването на IP.

Без излишен спам