На заплата или собствен бизнес – какво да изберем?

На заплата или собствен бизнес

Какво да изберем да работим: на заплата от 9 ч. до 17 ч. с шеф на главата и ангажименти, приключващи след края на работното време или да заложим на личен бизнес, като поемем отговорност за собствените си действия и амбиции.

Разбира се, има хора за всичко. Такива, които върло биха подкрепили всеки един от вариантите, но ние накратко ще се опитаме да синтезираме положителните и не толкова положителните страни и на двете възможности.

Ако изберете да сте на заплата и да работите за някого, ситуацията е следната: не носите пряка отговорност за неуспеха на бизнеса на шефа ви.  Най-много, ако не е доволен от вас, вероятно просто ще ви смъмри. Но ако сте сгафили сериозно, може и директно да ви уволни. А това е един вид несигурност. Хубавото е, че всеки месец знаете точната сума на заплатата си и датата, на която ще я получите, което ви позволява да планирате своите разходи, стига обаче да работите в сериозна фирма, която държи на коректните отношения със своите служители и няма финансови затруднения, поради които да забавя плащането на месечните трудови възнаграждения.

Ако днес не ви се работи или имате личен ангажимент, ще намерите начин   да се скатаете, да помолите някой колега да ви „покрие”, да си вземете отпуск или болничен, което е бонус, когато работите за някого.

Положително качество е и фактът, че служебните ви ангажименти свършват с края на работния ви ден, стига да не сте работохолик и да не се борите за мястото на шефа ви. Ще знаете точно кога е почивният ви ден и ще можете да планирате свободното си време, както и къде да прекарате лятната си отпуска, разбира се, ако заплатата ви го позволява.

Ако сте трудолюбив, може да се борите за повишение, като покажете на шефа ви личният си потенциал и желанието ви фирмата му да се развива в положителна посока. Стига обаче в екипа ви да не се намира обичайният подмазвач, който топи всички колеги и с удоволствие би облизал… подметките на шефа ви, само и само да заеме по-висок пост.

По-добрата страна е, че винаги, когато се почувствате недооценен, може да си тръгнете от сегашната ви работа, като от това няма да загубите. Дори напротив, ще имате възможността да отидете на по-добра работна позиция, стига реално да сте преценили уменията и личната си квалификация.

Но всъщност какво печелите и губите, когато работите за някого?
Печелите по-голяма свобода и неприкосновено лично свободно време. Не се ангажирате лично с проблемите на шефа ви и фирмата му. Може да планирате приходите си.

Губите усещането за личен успех, защото с каквото и да допринесете за развитието на фирмата, в която работите, нейното лице винаги ще е вашият шеф. Дори да осъзнавате, че знаете и можете много повече от него или екипа, с който работите, винаги той – шефът ви ще е лицето на вашия труд, само защото фирмата е негова и той ви дава заплатата. Личната удовлетвореност ще се изчерпи бързо, дори да получите повишение на заплатата или поста.

Ако изберете да създадете собствен бизнес и да работите за себе си, ситуацията е следната: на първо място носите линча морална и финансова отговорност за всяко свое действие или бездействие. Ще трябва да носите такова, ако имате и работници. Ще се ангажирате с това да им осигурявате месечното трудово възнаграждение, за което сте се споразумели.

Добрата страна е, че нещата ще стават по вашия начин и така както вие желаете, стига да сте вещ в това, с което сте се захванали и да имате реална преценка за бизнеса, който упражнявате. Конкуренцията пряко ще ви вълнува и влудява, а още повече ще ви влудява, ако вашите служители не се вълнуват от това.

Няма кой да ви мъмри за пропуски и грешки, защото вие ще сте шефът. Но на вас ще ви се налага да „трошите” нерви и да мрънкате на работниците ви, ако имате такива, за тяхната некомпетентност или незаинтересованост.

А ако нямате служители и сам управлявате това, с което сте се захванали, ще имате нелеката задача да намирате начин да се самомотивирате, особено в моментите на неуспех на вашия бизнес и в първите месеци, когато ще ви е най- трудно. А повярвайте ни, личната самомотивация е едно от най-трудните упражнения.

Неприятното, когато имате собствен бизнес е, че трудно ще може да прогнозирате с точност какви ще са финансовите постъпления всеки месец, особено в началото му. Непредвидените разходи и ситуации ще са изцяло ваша отговорност и ангажимент.

Личното ви време – времето за почивка, празници и отдих ще е сведено до минимум, дори до никакво, а телефонът ви винаги ще трябва да е на една ръка разстояние от вас. Болничните за вас ще са тема табу, дори да сте с 40 градуса температура и в неадекватно състояние.

Ще трябва наистина да вложите много труд, внимание и отдаденост, ако искате бизнесът ви да се развие и задържи на пазара. Всяко нещо, което ви разсейва и “краде” от времето ви, може да се окаже пагубно за бизнеса ви.

С тези думи не целим да ви отказваме, нито да обезкуражаваме от желанието ви собствен бизнес, а напротив. Защото в България е често срещана „диагнозата”: „не съм роден, за да имам шеф на главата” и всеки, който е “роден” с подобно виждане за живота, не е стигнал далеч. Важното е, създавайки даден бизнес, да го направите с ясна цел, а не само защото не желаете да имате шеф. За да сте успешни в ръководенето на такъв бизнес, може само да е в плюс, ако преди това сте участвали в него като работници. Практиката ще ви е дарила „поглед отвътре” на проблемите, с които може да се сблъскате в бъдеще и умението да се справяте адекватно с тях.

Какво губите и какво печелите, ако решите да създадете собствен бизнес?
Губите лично време, губите сигурност, спокойствие, понякога може да загубите увереност и мотивация, и не малко пари.

Но зад всеки успех ще стоите вие, ще оставяте следа зад себе си и ще сте създатели на нещо ваше, в което да отдадете себе си. Ще знаете, че всичко (и добро, и лошо) е плод на вашите решения. Ще чувствате лична удовлетвореност и щастие от това, което сте постигнали. Работата за вас няма да е задължение, а удоволствие.

Вашият коментар

Уважаваме Вашата поверителност като деактивирахме полето за въвеждане на имейл и записването на IP.

Без излишен спам