Идеалното тегло за жени

идеално тегло за жени

Жените много обичат формули и числа. Особено, когато става въпрос за критериите, определящи идеалната фигура – тяхното идеално тегло. Някои дори имат по три кантара вкъщи, качвайки се на всеки един от тях с надеждата, че може би точно ще определят доколко са в нормата от гледна точка на килограми. Истината е, че дори да решите да се доверите на най-модерния кантар, на него няма да откриете идеалното тегло.

Решите ли се на някой хранителен режим, стискате зъби около седмица, а после устройвате двудневен празник за стомах. Освен това и връзката ви с фитнес уредите никога не е била трайна. Вие сте далеч по-привързани към кантара си, отколкото към пътеката или велгометъра, нали? Вашият налудничав спор с вафлата, че колкото и да ви се иска, няма да я изядете, с нищо не ви е доближил до идеалното женско тегло.

Работата е там, че силата е необходима да бъде не само физическа – в спортната зала – но и умствена, в подсъзнателното самоубеждение, че правите правилното нещо за себе си. Дори в едното да сте супер, ако с другото сте кръгла нула, пак удряте на камък. Умножено по нула всичко прави нула.

И ето, че дойдохме и до темата с числата. Може би дори сте си номерирали онези правила, които спазвате и мислите, че супер много ви помагат. Например:

  1. Не яжте любимите си продукти и ястия.
  2. Не пийте любимите си напитки.
  3. Не яжте, нито преди да си легнете, нито след като часовникът покаже 6 часа вечерта.

Три за щастие, казваме. И наистина, ако искате да сте удовлетворени в тялото си, тази тройна формула от правила, съвсем не е лоша да навлезе като част от хранителния ви режим, докато влезете в ритъм и постигнете целта си. Понякога, колкото и търпение да проявявате, нещата сякаш не се получават. Мъчите се седмици наред, а кантарът си седи на същото число, сякаш не сте проявили и капка усилие да изместите стрелката поне малко назад към мечтаното заветно число.

Формула за идеално тегло

Съществува обаче формула, която ви позволява да пресметнете своето идеално тегло. Не, съществуват много формули, но ще ви предложим една конкретна: лесна и универсална. Формулата е разработена от Брунхард. За целта трябва да измерите ръста си в сантиметри и да го умножите по гръдната ви обиколка. Резултатът делите на 240. Конкретен пример:

(170 х 96):240 = 68 килограма

Без значение кое е полученото число, в идеалното тегло влиза и вашето самочувствие. Вие трябва да се обичате такива, каквито сте. Защото да отслабнете е лесно, по-трудно е да се научите да бъдете уверени в себе си, да запазите любовта към тялото си. А тази любов доста бързо се изпарява, скачайки от единия на другия кантар, не осъзнавайки че в крайна сметка едно число не може да ви направи истински щастливи, нали?

Ако отслабването за вас трае малко по-дълго време, не се отчайвате. Приемете фактите, каквито са. Всъщност по-бавното темпо на отслабване има и своето научно обяснение. Просто анатомично погледнато, на вас ви е нужно повече време да достигнете идеалното тегло. По-всяка вероятност това е така, защото сте с по-широки кости, а не защото нещо ви има или грешите някъде.

Задължително вземете предвид и възрастта си, когато търсите идеалното тегло за себе си. В крайна сметка от възрастта зависят толкова много неща, случващи се в организма ви и оказващи влияние на тялото ви. Може да си навредите, ако отслабвате по някакви критерии и следвайки стремглаво някакво число, уж идеалното за вас тегло, и преди това не сте взели под внимание своята възраст. Много вредно е да се сравнявате и с някакви звезди, например, които може и да са на вашата възраст и с вашия ръст, но съвсем не са точно и досущ като вас. Всяко тяло е строго индивидуално. Погрешно е да се поставяте в някакви рамки.

Определяйки своето идеално тегло, за своята възраст и тяло, трябва през цялото време да сте в съзнанието, че ще се жертвате и ограничавате в името на това крайно число. Освен лишения, ще трябва и да се потрудите във фитнеса.

Ако изобщо не ви се жертва, директно може да се запътите към местната клиника – ще намерите специалисти като диетолози, ендокринолози и дерматолози. Те знаят много повече за идеалното тегло от вас. Първо: ще ви накарат да осъзнаете, че идеалното тегло е не само визия, но и здраве. Второ: ще ви дадат научно обяснение за всеки един метод, на който възнамерявате да се доверите по пътя си към идеалното тегло, а така ще ви е доста по-лесно и да го прилагате.

Истината е, че медицинските лица рядко говорят за понятието идеално тегло. Дори се стараят да го избягват. Достатъчно доволни са от факта, че вие сте там, осъзнавайки, че нещо  във вас трябва да се промени, че има какво да се коригира. За тях това е големият идеал, за който са готови да се борят.

Вашият коефициент на съотношение между ръст и тегло се определя от вече установения тип телосложение и възраст:

  1. Вие сте на 18, а телосложението ви е нормокостно. Коефициентът ви е равен на 325 грама на сантиметър.
  2. Вие сте на 25 и сте с тяло с широк кокал. Имате коефициент 370 грама на сантиметър.
  3. Вие сте на 28 години и сте с тънки кости. Коефициентът ви е 335 грама на сантиметър.

Универсален калкулатор за калории »

методи за отслабване

Вашият коментар

Уважаваме Вашата поверителност като деактивирахме полето за въвеждане на имейл и записването на IP.

Без излишен спам