Какво е Плацебо ефектът?

Умът има огромно влияние върху живота ни, съдбата ни, енергията, която отдаваме и привличаме и взаимоотношенията ни. Освен това той има силно влияние върху тялото и в някои случаи дори може да помогне на човек да се излекува от вид болест или физическо неразположение.

Умът понякога може да ви подмами да повярвате, че фалшивото лечение има реални терапевтични резултати, феномен, който е известен като плацебо ефект.

Плацебо често се използват в медицински изследвания, за да помогнат на лекарите и учените да открият и по-добре да разберат физиологичните и психологическите ефекти на новите лекарства.

За да разберем защо е важен плацебо ефектът, е важно да разберем малко повече за това как и защо работи.

Той се определя като явление, при което някои хора получават полза след прилагане на неактивна субстанция или фалшиво лечение.

Тази субстанция е вещество без известни медицински ефекти, като стерилна вода, физиологичен разтвор или захарно хапче, с две думи- фалшиво лечение, което в някои случаи може да доведе до реални резултати. Защо хората изпитват реални промени в резултат на фалшиви лечения? Очакванията на пациента играят важна роля в плацебо ефекта, колкото повече вярва човек, че лечението ще проработи, толкова по-вероятно е това да се случи.

В повечето случаи пациентите, върху които се прилага плацебо, не знаят че това се случва, те вярват, че са получили истинското лечение. Плацебото е проектирано така, че да изглежда точно като реално лечение, независимо дали става въпрос за хапче, инжекция или консумативна течност, но веществото няма действително въздействие върху заболяването или състоянието, за което се прилага.

Важно е да се отбележи, че „плацебо“ и „плацебо ефектът“ са различни неща. Терминът плацебо се отнася до самата неактивна субстанция, докато терминът плацебо ефект се отнася до всички ефекти от приемането на лекарство, което не може да се отдаде на самото лечение.

Докато плацебо няма ефект върху заболяването, то може да има много реален ефект върху това как се чувстват някои хора. Колко силен може да бъде този ефект зависи от различни фактори. Някои неща, които могат да повлияят на плацебо ефекта, включват:

  • естеството на заболяването;
  • колко силно вярва пациентът, че лечението ще работи;
  • типът реакция, която пациентът очаква да получи;
  • гените могат също да повлияят върху реакцията от плацебо.

Едно проучване предполага, че някои хора могат да притежават генетична предразположеност да реагират по-силно на плацебо. В проучването пациентите, които или са имали високи или ниски вариации на ген, който контролира нивата на допамин в префронталния кортекс на мозъка, имат различни реакции към плацебо. Тези с високодопаминова версия на гена е по-вероятно да получат отговор на лечение с плацебо, отколкото тези с нискодопаминовата версия на гена.

Огромният брой пациенти, които се излекуват чрез ефекта на плацебото поставя много въпроси, свързани със силата на мисълта и самовнушението на всеки индивид.

Ефектът плацебо не се използва все още в традиционната медицина, но е един от методите, които се упражняват много по целия свят.

Вашият коментар

Уважаваме Вашата поверителност като деактивирахме полето за въвеждане на имейл и записването на IP.

Без излишен спам