Състоянията, които могат да бъдат сбъркани с депресия

Болестите на душата, които наричаме с малко страшното за повечето хора име „психичните болести“, стоят още в тъмната страна на знанието и повечето хора се запознават с тях едва когато са страдали много.

Някои от тях са и трудни за разпознаване от близките или от самия човек, още повече че има хора, които са „особени“ дълго време. Но, ако при диабет или при рак има доста ясни показатели, то болестите на душата и раните в нея се лекуват от психиатри и психотерапевти.

Депресиран“ е от думите, които много хора използват, влагайки напълно различно значение в нея. За някои това е меланхолията, за други тъгата, за трети е страданието след травматично събитие, а има и такива, които са просто кисели, но я избират, защото всички знаят, че не ти е добре.

Има някои състояния, които обаче се бъркат с депресия както от общо практикуващи лекари, така и от хората. В края на текста ще изброим някои нейни симптоми.

Хипотиреоидизъм

Понякога умората и вялото настроение се държат не на психична болест, а на хормоните – като много хора просто чакат да им мине, а биха могли да вземат мерки като посетят ендокринолог и да тестват хормоните. Някои от симптомите на хипотиреоидизма са високата чувствителност към ниски температури – като да ти е студено през цялото време, а при някои хора се наблюдава суха кожа и опадане на косата.

Диабет тип 2

Диабетът тип 2 се развива често, без да може да се определи точен момент. Тъй като за диабет много хора очакват малко по-високо тегло, рядко асоциацията е с намаляване на теглото, уморяемост и лесна раздразнителност, което се свързва по-често с депресивните състояния.

Синдром на хроничната умора

Може би майките на малки деца биха поклатили глава, четейки описанието на симптомите, но те имат причина за умората (малките си деца, очевидно), докато болните от тази болест нямат причина, трудно се концентрират, имат мускулни болки в някои случаи и проблеми със съня.

Разликата между депресията и синдрома може да бъде описана по следния начин: хората с депресия нямат желание да се занимават дори с хобитата си или нещата, които са обичали, докато тези със синдрома могат да искат, дори и да нямат енергия за това.

Биполярно разстройство

Подобно на депресията при него има периоди на лошо настроение, но разликата с депресията е, че след различен период от време (може след години) болният преминава във фаза, в която се чувства необичайно добре, чувства се уверен, със самочувствие, усеща че може да постигне всичко, което пожелае.

22% от хората с биполярно разстройство са лекувани от депресия, а средно преди поставянето на окончателната диагноза, може да минат 10 години. Важно е да се намери правилната диагноза, защото медикаментите са различни.

Вашият коментар

Уважаваме Вашата поверителност като деактивирахме полето за въвеждане на имейл и записването на IP.

Без излишен спам