Какъв тип личност сте и как това влияе на здравето ви – Част 2

Може ли вашата личност, характерът ви, темпераментът и отношението ви към света, да ви навреди здравословно или напротив – да ви помогне да живеете по-здрави и по-дълго? Нашите личности играят толкова важна роля за определяне на поведението и навиците ни, така че не е чудно, че типът на личността има връзка и със здравето.

В първата част ви представихме три типа личности и съответно опасностите за тях, а по-долу може да прочетете за останалите:

Съществуват типове невротични личности, те реагират по особен начин на чувствата на загуба, неудовлетвореност и друг различен стрес. При тях присъстват интензивни емоционални реакции относно сравнително малки житейски предизвикателства. Изследователите са открили, че тази черта от характера може да бъде основание за различни физически и психически разстройства, включително и отговорна за цялостното дълголетиена човек.

Изследване показва че при тези хора, които са по-невротични, съществува по-голяма вероятност да имат физически и здравословни проблеми като сърдечно-съдови заболявания, синдром на раздразненото черво и астма. Невротизмът е свързан с генерализирано тревожно разстройство, депресия, паническо разстройство и разстройство на личността.

Какво може да направите?
Контролирайте притеснението си. Ненужното притеснение води до тревожност, така че намерете начини да замените негативните емоции с по-положителни – разсейване с нещо приятно, разговор с приятел и техники за релаксация могат да бъдат полезни.

Личностите от Тип Д, известни също като „дистрес личност“ са тревожни, раздразнителни и имат склонност да изпитват често отрицателни емоции. Стресът, депресията, безпокойството, гневът и самотата също са свързани с личността от тип Д. Всичко това може да доведе до сериозни последствия за здравето.
Хората от този тип личност са изложени на трикратно повишен риск от сърдечни проблеми, коронарна болест, включително сърдечна недостатъчност или клестърни заболявания.

Как да си помогнете?
Практикувайте техники за управление на стреса – йога, медитация, релаксирайте! Преосмислянето на някои събития с цел съсредоточаване върху повече положителни емоции, също може да бъде от полза.

Интроверти, здравейте!
Интровертността е тенденцията човек да е съсредоточен главно върху вътрешния си свят. Интровертите са тихи, сдържани, премислят внимателно действията си и са сравнително слабо ангажирани в социални връзки. При възникване на конфликт или критична ситуация, те са склонни да търсят причините в себе си и често анализират собствените си действия и постъпки.

Изследване сочи, че екстровертите са значително по-здрави. Те предпочитат шумни компании, в които да бъдат център на внимание, разходки, непрестанна динамика на света около себе си – тези неща се оказват голям щит.

Ако сте интроверти, търсенето на социален контакт е един от начините да помогнете на здравето си. Ако този контакт липсва, е по-вероятно да се „сдобиете“с различни заболявания, включително понижен имунитет и повишен риск от сърдечни заболявания.

Ако смятате, че вашата личност, психическо състояние или поведение са отговорни за някое заболяване или влошават текущото ви състояние, консултирайте се с Вашия лекар за съвет относно възможни лечения, които могат да включват психотерапия, медикаментозно лечение или вид самолечение.

Вашият коментар

Уважаваме Вашата поверителност като деактивирахме полето за въвеждане на имейл и записването на IP.

Без излишен спам