Какъв тип личност сте и как това влияе на здравето ви – Част 1

Може ли вашата личност, характерът ви, темпераментът и отношението ви към света, да ви навреди здравословно или напротив – да ви помогне да живеете по-здрави и по-дълго? Нашите личности играят толкова важна роля за определяне на поведението и навиците ни, така че не е чудно, че типът на личността има връзка и със здравето.

Философи, лекари и изследователи отдавна се опитват да намерят връзка между личността и физическото здраве. По времето на древните гърци, Хипократ и Гален предполагали, че има четири типа личности и че всеки един тип е свързан с определени физически или психически заболявания.

Интересът към темата продължава и до днес и изследванията са установили, че личностните черти могат да бъдат важни „здравни прогнози“.

И така, как вашето здраве се влияе от вашата личност? Разгледайте по-подробно няколко често срещани типа личности, за да откриете какви са възможните последици за здравето ви.

Тип А – Класическата личност тип А често се характеризира като твърда, контролираща и перфекционистка личност. Хората, които проявяват характеристики от този тип личност, са склонни да бъдат по-конкурентни, нетърпеливи, напрегнати, настойчиви и дори агресивни понякога. Тип А често се разглежда като упорит работохолик, който ще направи всичко, за да излезе напред. Те често изпитват необходимост да доминират, както на работното място, така и в личните взаимоотношения.Този тип личност е обект на интерес, тъй като за първи път е описан през 50-те години на миналия век, а изследванията го свързват с редица негативни последствия за здравето. Някои проучвания показват връзка между типа на личността тип А и хипертонията, увеличения стрес в работата и социалната изолация. По-стари проучвания предполагат, че има връзка между типа на личността тип A и сърдечната болест, но последващите изследвания не успяват да потвърдят връзката.

Твърди се, че при хората от тип А, има 7 пъти по-висок риск от развитие на коронарна артериална болест. По-новите проучвания обаче сочат, че истинският виновник за повишения риск от сърдечни заболявания вероятно е свързан с чувството на гняв и враждебност.

Какво можете да направите, за да намалите рисковете за здравето си, ако сте от този тип личност?
Съсредоточете се върху отрицателните си черти. Ако често сте стресирани, враждебни и социално изолирани, запознайте се с възможностите, чрез които да се опитате да намалите риска от хипертония и други здравословни проблеми. Практикувайте методи за управление на стреса. Научете как да управлявате чувството на гняв и враждебност.

Тип Б – те са по-непринудените и са склонни да бъдат много по-спокойни.За разлика от Тип А, тип Б обикновено са по-малко стресирани и по-малко конкурентни в живота. Тези хора са склонни да бъдат по-фокусирани върху изпълнението на задачи за собствено удовлетворение, а не заради нуждата да доминират над други. Това не означава, че тип Б не ценят постиженията. Те работят здраво за своите цели, но се наслаждават на процеса и изпитват по-малко стрес, ако случайно изгубят. Тези хора са по-съсредоточени върху творчеството, а техни професии могат да бъдат художник, писател, актьор или терапевт.

Какво да направите, ако сте от тип Б?
Съсредоточете се върху положителното. Ако сте от този тип хора, при вас е по-малък рискът от развитие на здравословни проблеми, свързани с тревожността. Склонни сте да се наслаждавате на живота, доста добре се справяте със стреса и вероятно качеството ви на живот е добро. Всички тези фактори водят до това, че е по-малко вероятно да имате проблеми, свързани със стрес, гняв и тревожност.

Дойде ред и на приветливите, често пасивни и съобразяващите се с останалите. Този тип личност също може да има здравословни проблеми, повлияни от характера. От една страна, желанието им да угодят на всички останали означава, че е по-вероятно в дадени ситуации те да не се чувстват достатъчно добре. Поради пасивния си характер, тези хора могат да се почувстват по-безпомощни при евентуален здравословен проблем. Възможно е също така да има моменти, в които не желаят да потърсят помощ, когато нещо не е наред и смятат, че не е нужно да бъдат в тежест на другите. Когато се сблъскат с диагноза, те просто ще приемат, че каквото и да направят, нещата няма да се променят особено.

Какво да направите, ако сте от този тип?
Не пренебрегвайте себе си. Често поставяте собственото си благополучие на последно място, нали? Да бъдеш грижовен към другите може да бъде положителна черта, но не забравяйте да отделите време и за вашето здраве. Вместо да се фокусирате върху външните фактори, които влияят на здравето, обърнете внимание на нещата, които можете да промените чрез собствените си действия.

Вашият коментар

Уважаваме Вашата поверителност като деактивирахме полето за въвеждане на имейл и записването на IP.

Без излишен спам