Най-често срещаните лъжи на работодателите

Обикновено говорим за лъжите в автобиографиите на кандидати за работа, които целят да ги накарат да изглеждат по-опитни, компетентни, подходящи за дадена позиция. Справедливо е обаче да се обърне внимание и на това, че работодателите също лъжат, колкото и грозно и некоректно да е това. Особено в България за някои работодатели това е съвсем нормална практика.

Осведомете се кои са най-честите заблуди по време на интервю за работа и как да постъпите, ако станете жертва на някоя от тях.

„Ще ви имаме предвид при бъдещи възможности.“
Мениджърите се срещат с много хора и имат голяма база, от която да избират. Вероятно казват това на всички.

Как да постъпите: Дори да не ви наемат, не се отказвайте от контакта, ако наистина искате работата. Следете професионалното развитие на компанията, поемете вие инициативата да останете по някакъв начин в полезрението им, но не прекалявайте, за да не изглеждате отчаяни.

„Заплатата зависи от опита.“
Почти сигурно е, че работодателят вече е намислил конкретна заплата и малко неща могат да го накарат да промени плана си. Ако ви пита за очакванията ви за възнаграждението, просто иска да види дали сте на същата вълна като него.

Как да постъпите: Изчакайте докато реално предложението за работа е на масата и тогава започнете преговори за парите. Направете си предварително проучване за заплатите в сферата, за да поискате нещо реалистично и изпълнимо.

„При всички положения ще ви се обадим.“
Колкото и некоректно да звучи, повечето работодатели не се обаждат на отхвърлените служители, а само на тези, които са одобрили.

Как да постъпите: Ако не искате да прекарате няколко дни в напрегнато очакване, уточнете обратната връзка на самото интервю. Поискайте да се свържат с вас в определен ден или по определен начин за комуникация.

„Не сме приключили с интервютата.“
Това може и да е вярно, но може и да е намек, че вие сте „план Б“ и не искат да ви изпуснат съвсем, но се надяват на/чакат отговор от някой по-подходящ.

Как да постъпите: Разгледайте ситуацията като възможност да се докажете. Попитайте интервюиращите дали можете по някакъв начин да демонстрирате способностите си на практика и да ги убедите да изберат вас.

Вашият коментар

Уважаваме Вашата поверителност като деактивирахме полето за въвеждане на имейл и записването на IP.

Без излишен спам