Драгоман – малко градче с голямо богатство

В западната част на България само на 20 мин. от София се намира град Драгоман. Разположен е в Софийска област в близост до градовете Сливница, Годеч и Трън. Той е административен център на Община Драгоман. Район, изпълнен не само с природни красоти, но и с богато биологично разнообразие – на растения и животни.

Най-интересните места в община Драгоман са:

Драгоманското блатоДрагоманското блато – карстово блато, разположено в западната част на Софийската котловина, на 1,5 км източно от Драгоман и на 38 км от София. Простира се в обширна котловина, обградена от варовикови възвишения в южното подножие на карстовата планина Чепън. Драгоманското блато е включено в Списъка на световното културно и природно наследство.

Чепън планина – намира се в Западна Стара планина между ДрагоманГодечката и Софийската котловина. Със своите стръмни склонове на север и запад се спуска към Годечката и Бурелската котловина, на юг – Софийската котловина. В района на село Бучин проход на изток чрез седловина висока 814 м. се свързва с Мала планина.

Разбоишкият манастир „Въведение Богородично“ – манастирът е част от Софийската епархия на Българската православна църква. Църквата „Въведение Богородично е извън сградата на манастира и е изградена в скалите над него.

Петровски кръст – връх в планина Чепън с 1206 метра надморска височина.Водопад Котлите

Букоровски манастир „Св. Георги Победоносец“ – православен манастир на територията на община Годеч и Софийска епархия. Единственият в България с пет църкви – „Св. Георги“, „Св. Петка“, „Св. св. Кирил и Методий“, „Св. Неделя“ и „Вси Светии“.

Водопад „Котлите“ – намира се в близост до гр. Годеч при село Туден. Водопадът е на река Дракул, пресичаща високи отвесни скали и образува 3 пада на водата с височина над 20 м.

И едно място, макар и не официална природна забележителност, но с което местните се гордеят е Комплекс Зелен свят. Намира се на първокласен път Е80 в гр. Драгоман. Само на 20 мин. от София и на 15 км. от граничен пункт Калотина.

Комплекс Зелен свят

Комплексът включва басейн с кристално чиста вода и джакузи, детски басейн с водна пързалка, детски кът, игрище за футбол и волейбол, прекрасни шатри за плаж и отмора, външен бар, барбекю на дървени въглища, ресторант. Всичко това сред прекрасна зеленина. Едно приказно място, където може да поглезите всичките си сетива, да се отдадете на почивка, да се позабавлявате и заредите с нови емоции.

Това са само част от местата, които си заслужава да видите в района на Драгоман.

Вашият коментар

Уважаваме Вашата поверителност като деактивирахме полето за въвеждане на имейл и записването на IP.

Без излишен спам