България – чудото на Европа

България е една от държавите с най-богато културно наследство в целия свят. Хилядолетна история, сравняваща се с древни цивилизации като Рим и Гърция. Разбира се, няма как да изброим всички природни и културни забележителности, паметници и обекти като цяло, но все пак трябва да започнем отнякъде. Ние, българите, често забравяме колко съкровища имаме тук и ги търсим навсякъде другаде. Затова ще се опитаме да ви представим няколко от най-ярките забележителности на страната ни. Ето ги и тях:

Седемте рилски езера

Много отдавна, в планината Рила живеели двама великани. Двамата безумно се обичали – обичали и своя дом. Но злите сили им завидели и започнали да правят всичко възможно, за да унищожат всичко. Великанът всеки ден се борил за дома и любимата си, но един ден не устоял и паднал в жертва на злите сили. Легендата разказва, че съсипаната вдовица изпитвала толкова силна мъка, че безспирните ѝ сълзи се леели и се събирали в доловете, докато образували бистри езера. Днес тези езера са познати като 7-те Рилски езера и са една от най-ярките забележителности в България.

Седемте рилски езера

Белоградчишките скали

Природният феномен се намира около град Белоградчик, близо до селата Боровица и Белотинци. Формирали са се в продължение на повече от 200 млн. години. Доста впечатляващо. Разнообразни по големина и форма, всяка скала има индивидуално име, а червеникавият оттенък на самите скали се дължи на железния окис, който влиза в състава им. Някои от по-известните са Конника, Адам и Ева, Гъбите, Мадоната, Замъка, Лъва, Монасите, Мечката, Овчарчето, Дервиша.

Белоградчишките скали

Пещерата Проходна

Намира се в община Луковит. Благодарение на просмукващите се води, които водят до ерозия, в тавана на пещерата се е образувал феноменът „Окната“, още известен и като „Очите на Бога“ – това са две почти идентични по размери дупки с формата на очи. В пещерата са заснети сцени от филма „Време разделно“.

Пещерата Проходна

Стобски пирамиди

Разположени над едноименното село, те са едни от популярните забележителности в България. Местната легенда разказва за една незабравима история. Имало някога двама влюбени. Майката на момичето обаче не одобрявала женитбата му с момчето и затова проклела дъщеря си, когато целуне свекъра си, всички гости да се превърнат в камъни. Сватбата дошла, младата булка целунала свекъра и проклятието се изпълнило. Така се появили Стобските пирамиди.

Стобски пирамиди

Чудните мостове

Чудните мостове познати още и като Скалните мостове, представляват ярък скален феномен, разположен в карстовата долина на река Еркюприя в Западните Родопи. Намират се на 1450 m надморска височина, в подножието на връх Голям Персенк. Ерозионната дейност на реката е видоизменила пукнатините в мраморите и така се е образувала дълбока водна пещера. По-късно таванът е изтънял на места и се е срутил.

Чудните мостове

Карандила

Карандила – местността се намира в природен парк „Сините камъни“, близо до град Сливен. По време на османското владичество в България, когато страната била под влияние на чумата, жителите на града намирали убежище в изолирана местност. Оттам идва и името – „Карандила“ (от турската дума „кара“ – черно) поради „черните времена”, в които се е използвала местността.

Карандила

Райското пръскало

Райско пръскало е най-високият постоянен водопад на Балканския полуостров. Разполага се в Национален парк „Централен Балкан“, по-точно в природния резерват Джендема. Познат е и като Калоферско пръскало заради близостта си с Калофер.

Райското пръскало

Връх Шипка

Върхът се намира на 1326 метра надморска височина. До 23 ноември 1951 г. е познат като Свети Никола, по-късно пък получава името връх Столетов. Всички са чували за Шипка – върхът, където под ръководството на генерал Николай Столетов българите разбиват превъзхождащите османски орди.

Връх Шипка

Баба Вида

Легендата разказва за три сестри – Вида, Кула и Гъмза. Вида, която била най-голямата, изградила замъка, който е наречен на нея. Турците пък я наричали Девствената крепост, защото никога не е била завземана със сила.

Баба Вида

Магурата

Магурата е една от най-големите пещери на територията на България. В нея са открити рисунки от няколко исторически епохи – късния палеолит, неолита, бронзовата епоха.

Магурата

Леденика

Намира се на 16 км от град Враца. Някога в нея овчарите съхранявали овчето мляко. Името на пещерата идва от образуващите се през зимата ледени сталагмити, сталактити и сталактони.

Леденика

Крушунските водопади

Крушунските водопади са разположени на северния склон на Деветашкото плато. Някога на територията им се е разполагала Крушунската обител на монаси-исихасти. Днес обаче на мястото можем да се насладим на поредицата от живописни водопади.

Крушунските водопади

Златноливаденският манастир „Свети Атанасий“

Може би го познавате като Чирпански манастир. През 2004-та година акад. Росен Милев излезе с теорията, че това е най-старият манастир в Европа. Той бил изграден 16 години преди смятания дотогава за най-стар манастир „Кандида каса“, намиращ се в Шотландия.

Златноливаденският манастир Свети Атанасий

Перперикон

Комплексът е познат като Перперѐк или Перперико̀н (на латински: Perpericon). Още от античността, намиращият се в Източните Родопи комплекс впечатлявал със своята мистичност и красота. Състои се от голямо мегалитно светилище, датирано от 8000 години, антични паметници и средновековна крепост. Място, което всеки трябва да посети поне веднъж в живота си.

Перперикон

Рилски манастир

Това е най-големият български манастир. Изграден е върху стара постница през 927 – 941 г. от Иван Рилски в Рила планина. В трудни времена е бил подслон за велики българи като Васил Левски, Гоце Делчев, Ильо войвода, Пейо Яворов и много други.

Рилски манастир

Източник на снимките: Уикипедия

Вашият коментар

Уважаваме Вашата поверителност като деактивирахме полето за въвеждане на имейл и записването на IP.

Без излишен спам