Пътеводител из приказните кътчета на България – Рила планина

Продължавайки поредицата за приказните кътчета на България, все още се намираме на територията на Рила планина, където ще ви разходим из още няколко магически според местните хора места, които са притегателен център за хиляди туристи и планинари.

Легендата разказва как преди много, много години в Рила планина живеели мъж и жена великани. Тяхната обич била толкова силна и чиста, че цялата природа около тях била в хармонията с любовта им. Вълшебните поляни, покрити със зелена трева и горски билки били техният дом, блестящото слънце и безкрайното синьо небе се радвали на тяхната взаимност. Красивите гледки радвали двамата влюбени и така ден след ден живеели щастливо и доволно. И така, докато зли сили не завидели на любовта на великаните. Черни облаци покрили небето, люти ветрове и градушки надвиснали над планината, напирайки да унищожат любовта им и раят, в който живеели двамата великани. Мъжът великан яростно защитавал всяко стръкче трева, всяко клонче и поляна. Отбранявал се безмилостно и бранел своята възлюбена с все сили. Това още повече вбесило злите сили и те още по-безпощадно се настървили срещу великана. След изтощителна борба, мъжът великан паднал покосен на земята и се вкаменил. Неговата любима горчиво заплакала, заради загубата на своя възлюбен. Сълзите ѝ се стичали безспирно по скалите като порой и така се образували езера – т. нар. Седемте рилски езера.

Истина или легенда, планината и до днес пази своите тайни и причудливи истории, а в скалите като неоспоримо доказателство са запазили чудноватите форми, като тази на полегнал великан със скръстени на гърдите ръце.

Спящият великан

Рилските езера са място, което всеки трябва да посети, заради красотата и енергията, с която зарежда своите посетители.

За да стигнете до тях, трябва да преминете през китното градче Сапарева баня, където ако имате достатъчно време, може да се насладите на блаженството да релаксирате в минералните басейни в балнеоложкия градски комплекс „Котвата”, който предлага вътрешен и външен минерален басейн, работещи целогодишно, както и още много предложения за добър релакс и почивка.

рилски езера

След това по приятен път, разкриващ необикновени планински гледки, се насочете към курортен комплекс Паничище, откъдето тръгва лифт за Седемте рилски езера. Дори да сте любители планинари, които рядко намират време за планински туризъм, имайте предвид, че езерата се намират на 2100-2500 метра надморска височина, където метеорологичните условия са непредвидими и дори при хубаво време в топлите месеци на годината е възможна рязка промяна на времето. Бъдете задължително екипирани с връхна дреха и подходящи обувки, заради стръмният терен при прехода по път към езерата.

Докато се возите на лифта, ще имате възможността да се полюбувате от високо на Рила планина, която с гласа на прохладния планински бриз ще ви нашепва своите тайни. След кратко пътуване с лифта и пристигане на горната лифтена станция, пред вас ще се разкрие стръмно било, което ще ви отведе до езерата.

Първоначално наклонът, който трябва да изкачите, няма да ви стресне особено (говорим за начинаещите), но след като тръгнете по него, ще съжалите за всяка изпушена цигара и всеки път, когато сте предпочели асансьора пред стълбите, за да стигнете у дома. Хубавото е, че след това гледката, която ще се разкрие пред вас, ще си заслужава. И запомнете, колкото по-нагоре се изкачвате, толкова по-хубави гледки ще се разкриват пред вас, затова не се отказвайте още в началото. И все пак, ако наистина не ви се катери, може да си наемете кон или магаре (които се предлагат там), което да ви разходи из планинския терен.

С повече късмет ще видите и многобройни стада от красиви черни коне с прекрасни буйни гриви, очароващи със своя див вид, които допълват самодивското усещане, витаещо във въздуха. Редуващите се гледки на широки зелени ливади и високи стръмни скали, омайва като насън. Чистият въздух на планината, ароматът на зелена трева и горски билки, едновременно прочиства съзнанието и опиянява, за да ви омагьоса да се върнете отново и отново на това незабравимо място.

Сълзата (най-плиткото от седемте езера), Окото (ледниково-циркусно езеро), Бъбрекът, Близнакът (най-голямото по площ от седемте езера), Трилистникът, Рибното езеро и Долното езеро (най-ниско разположеното от седемте езера), са като нереални извори на вечността. Бистрите им планински води, в които оглеждайки се, можеш да видиш отразена цялата си душа, примамват със своята прохлада. Но къпането в тях не е позволено, а смразяващото им докосване за миг ще изпари всяко подобно желание, което се е зародило примамливо в ума ви.

Ако решите да пренощувате там на палатка – има къде да го направите и почти целогодишно лагеруват хора, разположили своите палатки там. Едни заради зареждащата сила на Рила, други заради тръпката, която им създава усещането да си на една ръка разстояние от обсипаното с милиарди звездни светлинки небе, отразени в тъмните очи на нощните езера. Усещането през нощта, че цялата Вселена гледа точно теб в този миг, е неописуемо!

Заради многобройните туристи ви съветваме, колкото и да сте запленени от прехода около Рилските езера, не забравяйте най-късно до 17 ч. да бъдете на лифтената станция, където да си запазите ред на многочислената опашка (без да преувеличаваме) и се заредете със силен оптимизъм и търпение.

Водопад Рилска Скакавица
Снимка: http://waterfallsbg.info/

Магията на Рила не свършва дотук. Отново в близост до комплекс Паничище се намира и водопадът Рилска Скакавица. Той е пълноводен през топлите месеци на годината и в близост до него може да се насладите на прохладните му капчици в горещите летни дни, а цветната дъга, която водните струи образуват под слънчевите лъчи, ще ви омагьоса мигновено.

Водопадът Рилска Скакавица е включен в списъка на движението Опознай България – 100 национални туристически обекта, а печат може да си вземете от хижа Скакавица.

Други забележителности, които може да посетите, опознавайки Рила планина са: Връх Мусала, местност Юндула, Царска Бистрица, Костенски водопад, Хижа Иван Вазов, Хижа Мальовица, Минерален плаж Белчин Баня, Язовир Белмекен, Ресиловски Манастир, Овчарчеснки водопад, Урдини езера, Язовир Калин, Стобските пирамиди,  резерват Парангалица, заслон Страшното езеро, Еко пътека Бели Искър, Хижа Грънчар, дворец Саръгьол, Хижа Ястребец, Кадин мост, Кирилова поляна, Язовир Дяково, Водопад Горица, дворец Ситняково, Царев връх – мащабно мегалитно светилище, Йончево езеро, Еко пътека Горица, Голашка пещера, Бистришки водопад, Възнесенси манастир Св. Спас, Ресиловски манастир, Сапаревски манастир Св. Стефан, Шишманова крепост, Рилският метох Орлица, Църква-костница Въведение Богородично, Водопад Дяволски води, Връх Злият зъб, Връх Иречек и много други.

Рилски манастир

Не забравяйте, където и да сте, да пазите природата чиста, за да съхраним уникалността на местата, които посещаваме и за поколенията след нас.


Снимки:  pixabay.com

Вашият коментар

Уважаваме Вашата поверителност като деактивирахме полето за въвеждане на имейл и записването на IP.

Без излишен спам