Живот

Живот Колко често мислим, че сме за малко на тоя свят? Всеки миг, минута, ден, седмица, година….той се изнизва и ни остава все по-малко време. За това. всъщност той животът е толкова безценен. Ако бяхме безсмъртни, едва ли щяхме да се поспираме за малко и да се вглеждаме в малките, но безценни неща? А всъщност, дали го правим и сега?

Психолозите ни съветват да гледаме на живота като на мащабен проект, който има начало и край. Всеки ден трябва да работим за подобряването и усъвършенстването му, а може просто безучастно да стоим и го съзерцаваме как отлита?!

Това е животът! Понякога ще ни се налага да правим компромиси, жертви, отстъпки, друг път да се променим малко – да се усъвършенстваме, да бъдем по-смели, да поемаме рискове, да сме търпеливи, да полагаме повече усилия….и най – вече всичко да правим с чувство за хумор и позитивизъм, за да се справим с изненадите му.

Това, което има значение в края на пътя ни, е как сме го живели тоя живот. Какво сме оставили. Какво сме постигнали. Бяхме ли истински приятели. Колко силно сме обичали. Колко пъти простихме. Бяхме ли добри. И накрая основното е, да не съжаляваме за пропуснатите възможности и изгубеното време.

Нямаме време! Той животът е толкова кратък, за да отлагаме: да се храним здравословно, да спортуваме, да прочетем някоя книга или да изпием едно кафе с приятел… Да не отлагаме да сме щастливи и да обичаме – сега. Нека бъдем главни мениджъри на проекта ни ЖИВОТ – крайният срок не ни е известен, да действаме сега и направим така, че накрая да се гордеем с резултата.

Дали ще е с чест, достойнство, морални ценности, лоялност, отговорност, любов… думи без смисъл, останали в миналото или всичко?! Избираме ние. Дали да живеем на ръба, гребейки с пълни шепи от живота, поддавайки се на всички радости и страсти, така и така никой на никого не е длъжен, а всеки е отговорен единствено за своето щастие; или ще бъдем честни, лоялни, отговорни и добри към хората до нас: в семейството, приятелския кръг, работата….животът.

Аз избрах! Отново! Въпреки проблемите, липсите, изкушенията, егото. Избрах да мога да заспивам спокойно всяка нощ, да гледам всеки в очите без лицемерие, с чиста съвест и без съжаление, с високо вдигната глава въпреки, че няма да ми го признаят.

Вашият коментар

Уважаваме Вашата поверителност като деактивирахме полето за въвеждане на имейл и записването на IP.

Без излишен спам