Защо изкарвате достатъчно, а все не ви стигат

пари
Източник: pxhere.com

Не е тайна, че у нас хиляди живеят на ръба на бедността. Но в тази статия няма да говорим за тях. Ще наблегнем на всички онези, които изкарват достатъчно и имат приличен живот, но въпреки това парите не им стигат и се чувстват винаги ощетени…

Защо се случва така и как да избегнем подобна ситуация? Ето и няколко полезни съвета.

Разпределяйте парите.

Ако харчите твърде много за заведения, скъпи покупки и други подобни неща, то никога няма да имате достатъчно пари. Трябва да умеете да разпределяте своите доходи и да влагате в забавления, пътувания и луксозни вещи само когато се налага. Защото накрая ще се окаже, че последната ви заплата е отишла за ненужни неща, за които после ще съжалявате.

Научете се да пестите, но умерено.

Не бъдете скъперници, но се научете да отделяте всеки месец настрана малка сума, която да вложите в нещо значимо след време. Може да я внесете в банка или да събирате средствата у дома, най-добре в касичка с ключ, за да не се изкушавате.

Не давайте постоянно пари назаем.

Това, че имате добър доход и сте услужливи, не е лошо, но е редно да знаете къде е границата. Ако давате на всеки пари назаем, рискувате да профукате всичко, още преди да сте си купили нещо важно за самите вас и дори може да се наложи вие да поискате заем от някой, за да се справите с положението.

Пазарувайте правилно.

Колкото и странно да звучи, покупките като храна и дрехи доста често намаляват бюджета ни значително и накрая се чудим как така сме похарчили толкова много само за най-необходимото. Забравете за бързите храни и денонощните магазинчета. Най-добре е да пазарувате от големи супермаркети хранителни продукти за цяла седмица, а не ден за ден.

Същото е и с дрехите. Няма нищо лошо веднъж или два пъти в месеца да се поглезите с няколко по-скъпи дрехи от лимитирани колекции и оригинални марки. Но, ако през няколко дни отскачате до търговските центрове и купувате каквото ви хрумне, солидните ви доходи мигом ще се стопят.

Не влагайте парите си в обречени каузи и хазарт.

Ако нямате достатъчно познания и ресурси, и не сте проучили дадена област, не влагайте пари в нея, за да стартирате бизнес, който няма да ви донесе печалба. Избягвайте казината и не мислите, че ако веднъж спечелите от някоя хазартна игра, ще ви върви цял живот.

Същото важи и за лотарийните билети. Това, че ще си купите 10 билета наведнъж, не ви гарантира, че късметът ще е на ваша страна. Лесните пари в повечето случаи бързо се профукват.

Не се хвалете прекалено с доходите си и не завиждайте.

Да тръбите наляво и надясно колко добра заплата получавате, е доста лоша идея. Първо, едва ли всички толкова се интересуват и второ – възможно е все пак някой недоброжелател да ви завиди и да ви пожелае да изгубите финансовото си положение.

Също така, ако някой ваш познат или приятел печели повече и вие по някакъв начин се чувствате зле от това, не му завиждайте и не се зареждайте с лоши мисли, защото парите не стоят при злобни и завистливи хора. Радвайте се за него и бъдете благодарни за онова, което притежавате.

Вашият коментар

Уважаваме Вашата поверителност като деактивирахме полето за въвеждане на имейл и записването на IP.

Без излишен спам