Внимание: Паник атака

Внезапно задушаване, недостиг на въздух, студ, загуба на контрол, изтръпване на крайниците, отделяне от тялото, откъсване от разума, страх, усещане за смърт и още, и още. Симптомите са десетки и могат да се обединят от едно – чувство за нереалност.

Питате се какво означава подобно състояние?

Навярно мнозина от вас са чували за паник атаката или така нареченото паническо разстройство, придобило огромна „популярност“ в близките години. Според статистика всеки четвърти човек е преживявал паник атака поне веднъж в живота си, а при жените това се случва два или три пъти по-често, отколкото при мъжете. Всяка една атака може да трае от няколко секунди до 30-40 минути, понякога дори и часове. След първия пристъп не можем да сме сигурни, че ще има втори, нито кога ще бъде той.

Важно е да знаем – паник атаката не ни прави луди!

Психолозите коментират, че това състояние обикновено засяга хора, подложени на силен стрес, усещащи емоционално напрежение или преживели психологическа травма. Понякога обаче причина може да липсва.

Колкото и да превъртате лентата на събитията е възможно да не разберете къде се крие проблемът. Никой не е защитен от паник атаката. Едно негативно събитие от ежедневието ни съвсем случайно може да отключи подобна кризисна ситуация и да се озовем в капана на собственото си безсилие. А после ни остава единствено да се надяваме да не се случи отново.

Ако сте от хората, които се борят със зъби и нокти с едно такова състояние, знайте, че има начини, с които можем да си помогнем. Хипнотерапията се счита за един особено ефективен метод, а психотерапията е един от най-известните начини за справяне с проблема. Доста хора си помагат и с йога. Промяната на живота към добро и позитивната мисъл, разбира се, са най-ефективните. Действайте усилено в тази посока!

Все пак, в моментите на панически ужас, можем да повлияем добре на състоянието, ако дишаме коремно и бавно. Друг трик за успокояване е присвиването и отпускането на юмруците на ръцете. Опитайте да бъдете сред хора и на въздух, това би ограничило теглото на мисълта за самота, предизвикана от паническата атака.

Важно: в пиковия момент не бягайте от ситуацията, приемете я такава, каквато е, преживейте я осъзнато. Колкото повече бягаме, толкова по-трудно бихме се справили с проблема.

Вашият коментар

Уважаваме Вашата поверителност като деактивирахме полето за въвеждане на имейл и записването на IP.

Без излишен спам