Преди да отидете на почивка в чужбина

На почивка в чужбина сте. Желанието ви е да прекарате една спокойна ваканция, заредена с много положителни емоции и изискваща възможно най-малко финанси. Знаем обаче, че понякога за хубавото се плаща доволно. Ще разгледаме някои важни неща относно плащането и използването на банковите ни карти в останалите страни.

Как да плащате по-малко банкови такси за почивка? Започнете, като прочетете условията на вашата банка. Ако никога не сте ги разглеждали и не сте запознати с тях и цените, е време да започнете. Това ще ви даде подробности за банковите такси, които ви очакват, особено ако планирате да теглите пари в брой в чужбина извън еврозоната.
Тези такси се променят в зависимост от вашата банка и вида на картата, която имате. Логично е, че колкото по-скъпа е банковата ви карта, толкова по-голям е броят на включените услуги, а банковите тегления или плащания с кредитни карти са по-ниски като цена.

Проверете услугите, които банката ви поддържа:
Преди да отидете на екскурзия, помислете за всичко, което може да ви е необходимо. Гражданската отговорност в чужбина например може да бъде полезна в случай на проблем. Всъщност тя е нужна тогава, когато навредите на друг участник в движението на пътя. Но имайте предвид, че такъв вид услуга в повечето класически карти липсва. Затова обърнете се към вашата банка за повече подробности за услугите, които могат да бъдат полезни.

Преди да тръгнете, планирайте бюджета си  –  Би било жалко да отидете на почивка и да се върнете без пукнат лев, особено ако имате ограничен бюджет. За да избегнете неприятни изненади, помислете за планиране на бюджета си. Изчислете разходите си около цената на билетите, горивото, таксите, които ще платите, добавете и тези за нощувки, предвидете възможното потребление на хранителни продукти и посещение на ресторанти и всичко останало, което се върти в главата ви.

Съществуват приложения на мобилни телефони, които помагат за пресмятане на бюджета и дори планират баланса в края на месеца.

Не забравяйте да проверите лимита на вашата карта, за да избегнете блокирането и по време на престоя. Имайте предвид, че ограниченията в транзакциите варират в зависимост от вида на картата, която имате и че те се задават независимо от салдото по банковата Ви сметка. Отново, колкото е по-добра картата ви, толкова по-високи са и лимитите.

Обръщайте внимание на обменния курс – Изберете дестинация, в която курсът на валутата е подходящ за вас. След направени няколко проучвания се оказва, че за 2019 година Турция е най-изгодната страна, следвана от Австралия, Швеция, Китай, Нова Зеландия и Обединеното кралство. От друга страна, Мексико, Египет и Тайланд са страните, които трябва да се избягват от строго бюджетна гледна точка предвид обменния курс.

Вашият коментар

Уважаваме Вашата поверителност като деактивирахме полето за въвеждане на имейл и записването на IP.

Без излишен спам