Умеете ли да преодолявате кризи?

Когато в последния момент плановете ви се провалят, когато изневиделица ви се случи нещо разтърсващо, как реагирате? Припомнете си последния път, когато изпаднахте в нерешима ситуация. Реакциите ви най-ясно показват как преодолявате трудностите и препятствията в живота си.

Според психолозите хората се разделят на три категории, изправяйки се пред кризи:

1. Кършачи на ръце.
Ако се чувствате неспособни да преживеете промените в своя живот и заобикалящия ви свят. Ако чувствате, че не разполагате с необходимата решителност и устойчивост, за да преодолеете дадена криза.

То тогава най-вероятно сте от тези, които стоят настрани и чакат някой да ги спаси. Ако изпадате в паника въпреки преодолимостта на даден проблем. Вие сте от хората, които буквално или метафорично казано „кършите ръце“.

2. Въртите палци.
Ако имате усещането, че по–голямата част от проблемите са „чужди проблеми“. Ако гледате повърхностно и леко на живота и умеете да игнорирате дребните неща, докато не станат големи такива. То тогава сте от тези, които стоят отстрани и не си дават сметка, че уволнението му от работа е реалност или че партньорът му има намерение да се раздели с него.

Много рядко си давате сметка, че има проблем, който е необходимо да се реши и си живеете безгрижно, без да се съобразявате с нуждите и потребностите на тези около вас.

3. Запретвате ръкави.
Ако сте убедени, че всеки, който не е част от решението, е част от проблема. Ако се чувствате задължени да помагате на тези около вас. То тогава вие сте лидер и високо ценен от другите в живота ви – личен и професионален.

Когато нещата станат „напечени“, запретвате ръкави и действате. Има ли предизвикателства, тези които се захващат за работа, вместо да чакат отстрани, стават истински лидери сред нас.

Това са уверени и решителни хора, които понякога дори изправени пред непреодолими препятствия, не се отчайват, а запретват ръкави и опитват различни стратегии за решение на проблема. И в крайна сметка успяват да го решат.

Те нямат необходимостта да ги приемат като специалисти, но имат потребността да действат, да опитват, за да се разреши даден проблем. Тези хора могат да са лидери, но могат да бъдат и подкрепящ съотборник.

Разбира се, не винаги техните решения са най-правилните и най-добрите, но те имат желанието и смелостта да споделят бремето и да помогнат за намирането на работещо решение.

Не винаги могат да предложат най-доброто решение или най-правилната реакция в момент на криза, но дават своя принос в навиването на ръкави и хващането на работа.

Всеки един от нас може и трябва да бъде по един или друг начин герой, ако иска да е част от решението и да обедини сили с другите, за да се преодолеят препятствията – на работа, в къщи, в общността.

Вашият коментар

Уважаваме Вашата поверителност като деактивирахме полето за въвеждане на имейл и записването на IP.

Без излишен спам