Памуккале – памуковата крепост

Памуккале
Памуккале, снимка: pixabay.com

Памуккале – «Замъкът на памука» (от турски) е невероятно причудливо творение на природата. Намира се в югозападна Турция, провинцията Денизли. На върха му е разположен древният римски град Йераполис. И Памуккале, и Йераполис присъстват в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.

Вследствие на тектоничните движения в падината на река Мендерес са се образували множество земетресения. Благодарение на тях са се получили множество минерални извори. В изворите е имало огромно количество варовик, от който е възникнал и Памуккале.

Памуккале
Памуккале, снимка: pixabay.com

«Памуковата крепост» наподобява на замръзнал водопад. Това е едно невероятно красиво място. Клеопатра го е посещавала и изворът, в който се е къпала, носи нейното име.

Преди да попаднат в списъка на ЮНЕСКО, в Йераполис са се строели хотели и туристите са разрушили част от града. Вследствие на туристическата дейност постепенно намалява красотата на мястото. След вписването им в защитения списък, строителството е ограничено, коли не се допускат, а туристите се разхождат боси, за да не замърсяват мястото.

Природна игра и място на геологически вълшебства, Памуккале (Замъкът на памука) напомня редица от бели оризови тераси. Белите етажи са съединени един с друг като големи водни лилии с вкаменени водопади, приличащи на захарен памук и блестящи бели сталактити.

Памуккале
Памуккале, снимка: pixabay.com

Пмуккале – място, което трябва да посетите!

Вашият коментар

Уважаваме Вашата поверителност като деактивирахме полето за въвеждане на имейл и записването на IP.

Без излишен спам