Магията Уимбълдън

Уимбълдън
Магията Уимбълдън

Най-старият турнир по тенис в света е обгърнат с една особена магия, която я няма никъде другаде. Традиции, аристократизъм, бяло облекло, официалност, сдържаност, ягоди и сметана, и тревата… Всичко това плюс публика, организатори, технически лица, участници… носи магичната атмосфера на турнира. В ложите винаги присъства представител от кралското семейство, бивши шампиони, легенди на спорта и шоубизнеса, звезди от всякакъв калибър и сфера, които следят със затаен дъх надпреварите и подкрепят своите фаворити.

Турнирът стартира през 1877 година  в „Ол Ингланд Лоун Тенис енд Крокет Клъб“ и от тогава се провежда всяка година в предградието Уимбълдън на Лондон. Той е един от четворката турнири от големия шлем, включващ Откритите първенства на Австралия, Англия, Франция и САЩ – единственият, който се играе на трева и най-престижен. Турнирът се провежда през юни или юли месец или шест седмици преди първия понеделник на месец август. На тревното покритие на централния корт и корт 1 се играе само в рамките на турнира. Тя се поддържа през цялата година само за двете седмици, през които се провежда турнира. В него участват – мъже, жени, юноши на сингъл, двойки, ветерани и инвалиди. Победителят при мъжете получава купа на която е гравирано „Световен шампион на сингъл“.

Най–много титли по 7 при мъжете имат: англичанинът Уилям Реншоу, американецът Пийт Сампрас и вездесъщият швейцарец Роджър Федерер, който само след няколко дни би могъл да стане и едноличен лидер и напълно ще го заслужава. При жените най–много титли: 9 има Мартина Навратилова, следват с по 7 Щефи Граф и Серина Уилямс.

Уимбълдън – меката на тениса, традицията, класата…!

Вашият коментар

Уважаваме Вашата поверителност като деактивирахме полето за въвеждане на имейл и записването на IP.

Без излишен спам