Големият Шумахер

Шумахер
Снимка: supercarscorner.com

Михаел Шумахер  –  най-великият пилот от Формула 1. Най-успешният състезател за всички времена.

„Михаел допринесе за организацията и структурата на “Мерцедес”, която е в основата на сегашните успехи. Той направи това във “Ферари” и продължи със същия подход и в “Мерцедес”. Когато видиш пилот, така отдаден на успеха, това те амбицира да продължиш с него. Той умееше да мотивира всички да работят заедно в името на победата. Самото му присъствие създаваше нужната атмосфера. Работеше с всички – в един момент го виждаш с тези от аеродинамиката, а в следващия обсъждаше окачването или гумите. Приносът му навсякъде беше огромен.“

Роден е на 3-ти януари 1969 г. в град Хюрт, Германия. Бащата на Михаел е наемател на карт-пистата в Керпен, открита от Волфганг фон Трипс – пилот от Формула 1, загинал по време на състезание през 1961 г. Поради тази причина Михаел Шумахер още от най–ранна възраст започва да се занимава с моторни спортове. В карт-състезания се среща с някои от бъдещите си съперници във Формула 1 – Хайнц-Харалд Френцен и Ник Хайдфелд, финландците Мика Хакинен и Мика Сало.

Бляскавата му кариера в моторните спортове стартира през 1987 във Формула Кьониг. През 1988 се включва в тима на Вили Вебер. През 1980 завършва шампионата втори с равен брой точки с Френцен след шампиона Карл Вендлингер. Шумахер има брат – Ралф, също известен пилот от Формула 1. Ралф се отказва от спортна дейност през 2007 година.

Няма велика рок група, на която всичките ѝ членове да са живи. Легендите в автомобилния спорт живеят още в по–голяма степен на ръба. Ежедневният им досег със смъртта носи голяма част от аурата и магнетизма им. По ирония на съдбата Михаел Шумахер се изправя очи в очи със своята, едва след като слезе от болида.

На 48 години, от които четири поред вече прекарва в болничното легло в къщата на брега на Женевското езеро. До онзи фатален миг във Френските Алпи животът му е сбъдната приказка. Но съдбата решава друго! Вместо да изживее още няколко десетилетия като щастлив (и много богат) млад човек, който обикаля света и напътства сина си Мик, който върви по отъпканите пътища на баща си!?

Но между Коледа и Нова година край Мерибел, най-великият пилот във Формула 1 се срещата със смъртта. Толкова пъти вече бе успявал да ѝ избяга. Заиграва се с нея още като юноша. Козът му винаги е бил амбицията. Михаел е готов на всичко и много лесно, и бързо си печели купища врагове заради безкомпромисните си маневри на пистата. По този начин взима и първата си титла – умишленият удар в болида на Деймън Хил в заключителната надпревара в Австралия го оставя с точка повече в крайното класиране.

Такъв е от малък – роден шампион и безстрашен боец. Още преди да се състезава във Формула 1. През 1991-ва в един от малките шампионати минава през колата на Дерек Уоруик, защото го бави.

Упреците и критиките никога не са го трогвали и разколебавали. Навлича си много критики и при триумфа си на „Имола“ през  1994 година, само час след смъртта на легендарния Айртон Сена. Такъв – безкомпромисен и постигащ всичко, е и като човек. Доказателство за това е съпругата му Корина – бивша годеница на добрия му приятел Хайнц – Харолд Френцен.

Великата ера „Ферари“ започна много трудно и единствено волята, и упоритостта на германеца са главните фактори в трансформирането на средняшкия тим в хегемон. Шумахер работи неуморно заедно с всички от техническия екип по преработването на болида, който проваля Герхард Бергер и Жан Алези, в шампионски. Голямата борба е с „Макларън“ и Мика Хакинен. Съревнованията им стават легендарни.

Повече от десет години по-късно Михаел е вече притежател на почти всички рекорди във Формула 1, но отново напомня за себе си и характера си. През 2011-та в Унгария германецът се опита да стъпче безжалостно бунта на Рубенс Баричело, който дълги години му е подгласник във „Ферари“. Бразилецът на свой ред се опита да го унижи, като го изпревари от външната страна на „Хунгароринг“. Шуми обаче го притисна до стената като му оставя едва няколко сантиметра да мине.

Тогава съдбата напомня на Михаел, че всичко на този свят се връща. Сред съдиите е онзи Уоруик, който безнадеждно се опита да го вразуми като млад. Със сигурност, ако беше успял, Формула 1 никога нямаше да има седемкратен световен шампион. Въпреки, че липсва формално нарушение на правилата, той му налага много сурово наказание – десет места назад на стартовата решетка за следващата надпревара, заради „лош пример за младите пилоти“.

Съдбата пощадява Шумахер още и още. Такъв е случаят с катастрофата с мотоциклет през 2009 г., когато едва не си чупи врата. За сметка на това го настигна в най-странния и неподходящ момент – семейна ски ваканция. Вече четири години шампионът гледа смъртта в очите в пореден опит да я надлъже и излезе отново победител. Сам, далеч от всички, както и печелеше титлите си. Мнозина го боготворят, мнозина го и ненавиждат. Но всички се прекланят и възхищават пред Михаел Шумахер.

Успешна борба, Шуми!

Вашият коментар

Уважаваме Вашата поверителност като деактивирахме полето за въвеждане на имейл и записването на IP.

Без излишен спам