Какво задължително да направим преди 30-те

Преди 30-те
Снимка: pixabay.com

Оказва се, че независимо колко страшна е тази възраст 30 г., за много хора тя е и една от най-продуктивните, особено след като я прехвърлим.

Двайсет плюс винаги звучи младежки, безотговорно, лежерно, лудо и много симпатично. И не напразно е така. Това е времето, в което може да си позволим да сме различни, да грешим, да се търсим и да се намираме в различни амплоа. Да сме безотговорни, да мечтаем и да вървим стремоглаво по пътя на желанията си.

На двайсет всичко е простено и осъдителните погледи не ни касаят. Колкото повече обаче се приближаваме към края на тази цяла една епоха от лудории, все повече осъзнаваме кои са важните неща в живота. Лека полека, сменяйки плавно курса, започваме да „плуваме” към една друга посока, а опитът ни дотук ни е направил по-зрели, по-отговорни, но не прекалено скучни. На 30 г. живинката за приключения още блести в очите ни, но заедно с нея и стремежът да създаваме, и постигаме сериозни неща в живота. Да градим, да оставим следа…

И за да влезем доволни в един напълно нов етап от живота ни, какъвто е този на 30+, ние трябва да сме сигурни, че сме изживели пълноценно всеки миг досега. Без носталгия и съжаление по миналото.

Всеки сам за себе си може да направи индивидуален списък с всички неща, които би желал да постигне, преди да навърши тридесет години, но ако все пак имате затруднение с хрумките, може да почерпите вдъхновение от нашия списък.

Обичай!

Обичай, бъди влюбен в живота и живей всеки миг на един дъх! Вчера няма да се върне, а утре още не е настъпило. Бъди сега, в този момент и се наслаждавай на всяко предизвикателство, което ти поднася животът, защото само така ще си готов за „Утре”.

Не чакай нищо и никого!

Животът ти зависи от теб! Никога не чакай, не оставяй времето да изтича между пръстите ти, зависейки от решението на някой друг. Защото сам носиш отговорност за всичко, което ти се случва.

Осмели се да заговориш непознат/а, който ти е направил впечатление на улицата!

Съдбата обича смелите – не го забравяй! Ако, разминавайки се с някой непознат/а, който много те е впечатлил/а, за един миг си позволи да бъдеш безразсъден/на и рискувай. Заговори го/я! Нищо не губиш, дори да те отхвърли, така или иначе не се познавате. Но, ако човекът отсреща ти откликне положително и се получи нещо красиво след това, ще се чувстваш горд/а от решението си и това много добре ще повлияе на самочувствието ти, както и на опита ти в общуването в бъдеще. ☺

Направи нещо екстремно!

Скачане с бънджи, с парашут, рафтинг, екстремно шофиране (не по улиците на града, разбира се), скално катерене, пейн-бол и много, много други… Адреналинът си заслужава! Никога не си позволявай животът да те погълне напълно със сивото си ежедневие. Ако усещаш, че все пак това се случва, веднага измисли начин да вдигнеш адреналина си и да събереш малко вълнуващи спомени за след време.

Пътувай!

Човекът е човек, когато е на път! Какъв е смисълът да имаш скъпи кецове в гардероба, ако не можеш да ги разходиш по улиците на Париж (тук дестинацията е въпрос на личен избор) :).

Не влагай парите си в скъпи дрехи и вещи, защото и най-прекрасната рокля (костюм) след няколко излизания вече ще ти е скучна, но спомените, които можеш да събереш от пътувания и преживявания, винаги ще топлят като огнище сърцето ти, когато почувстваш хладната прегръдка на рутината.

Няма нищо по-хубаво от това да опознаваш нови места, да се срещаш с нови култури или да преоткриваш родината си! Освен полезно, това е и наистина зареждащо. Най-хубавото е, че след едно дълго пътуване, завръщайки се у дома с чисто съзнание приемаш безценното усещане от това да се завърнеш вкъщи!

Научи нов език или най-накрая се запиши на тези курсове по английски, които все отлагаш.

Всеки нов език отваря нови възможности и в общуването, и в личната реализация. Живеем в едно глобално село и чуждите езици са навсякъде около нас. Ако в миналото да знаеш друг език освен родният, е било привилегия, сега е необходимост! Не се инати, а се вразуми и инвестирай в себе си, в бъдещето си, в това да се чувстваш независим и да нямаш разговорни бариери пред себе си.

Научи се да танцуваш или се запиши на спорт

Танцът е лек за душата и тялото. Учи те на страст, на ритъм, на взаимност, на допълване. Танцът е онази различна необходимост от релакс, която едновременно с това те и зарежда, и тонизира. И все пак, ако смяташ че танците не са за теб, тогава се запиши на някакъв спорт или просто ходи на фитнес. Не позволявай да изглеждаш в занемарена физическа форма и спри да се оправдаваш от липсата на време или средства. Пречките – обикновено или ги измисляме сами, за да оправдаем мързела и нежеланието си, или са само в нашия ум, който не желае да се размърда и да намери решение! Добре поддържаната физическа форма отваря много врати и най-вече онази към себеуважението!

Бъди независим!

Спри да разчиташ на мама и тате за всичко! Да, няма нищо по-хубаво от това да има някой, който се грижи за теб непрестанно, но ако вече си на около 25 г., е време да помислиш за собствен дом, та дори да е под наем. Колкото по-рано заживееш самостоятелно, толкова по-бързо ще станеш по-отговорен, ще се научиш сам да се грижиш за себе си и това освен лична удовлетвореност, ще ти спести натякването, че някой се грижи за теб и че си му длъжен.

Изключи от речника си думите „Не”, „Не мога”, „Не знам”.

Ако не сте гледали филма с Джим Кери – „Кажи ДА”, то сега е моментът. Не забравяйте, пречките да се случи нещо положително в живота ви са само и единствено в ума ви! Спрете да отказвате на поканите на колегите или приятелите да излезете заедно. Спрете да отказвате на онова симпатично момче да излезете, само защото не се чувствате добре в кожата си. Спрете да се скатавате пред шефа си за сериозните ангажименти… и изобщо спрете да приемате света около вас като някаква заплаха. Приемете, че сме тук, за да се забавляваме, да живеем добре и да сме щастливи. А думи като „Не”, „Не мога”, „Не знам” – не са ви от полза в този свят.

Стремете се към повече знания!

Никой не иска от вас да сте ходеща енциклопедия, а и не е нужно. Просто разширете кръгозора си. Колкото повече различни неща научавате, толкова повече разширявате полето си на комуникация с хора от различни прослойки. Всичко това е само във ваш плюс, защото никога не знаете, къде ще ви се усмихне късметът!

Никога не губете чувството си за хумор!

Никой не е „прецакал” живота, излизайки жив от него, едва ли и вие ще сте този късметлия! Затова ще е безсмислено, ако го изживеете скучно и без необходимата доза полезен хумор. Усмихвайте се на всичко около вас и бъдете позитивни, така имате по-голям шанс животът да ви отвърне със същото!

Вашият коментар

Уважаваме Вашата поверителност като деактивирахме полето за въвеждане на имейл и записването на IP.

Без излишен спам