Отношението ви към парите – защо е толкова важно?

Парите са една сложна тема и повечето от нас се чувстват неудобно да говорят за това. Дори някои от нас предпочитат да разкрият аспекти на сексуалния си живот пред това да разкриват доходите си.

Често се случва да прекарваме много време в мислене за това как да изкарваме пари, но много рядко се случва да се замислим какво е отношението ни към тях. Истината е, че когато обръщате внимание на връзката си с парите, можете да получите някои важни отговори на въпроси.

Чувствате ли, че никога нямате достатъчно пари, а винаги твърде много разходи? Боли ли ви когато харчите? С мисленето за недостига на финансови средства, може да се чувствате зле перманентно. Даването на пари на някого означава по-малко средства за вас, а получаването в някои случаи дори може да доведе до вина, че „вземате пари от другите“.

Замисляли ли сте се, че в действителност разходите и получаването на пари са част от един цикъл?  Ако похарчите 100 лева днес, те отиват в ръцете на човек, който ще похарчи 100 лева някъде другаде, а в крайна сметка 100 лева ще се върнат при вас. Това е не просто цикълът на парите, а и икономиката. Ако излезете от цикъла, това означава, че не живеете. Животът се намира в този цикъл. Приемането на даванете и получаването е манталитет на изобилието.

пестене
Снимка: pxhere.com

Важно е да се спомене, че повечето от нас имат рани от парите още от детските си години. Може би ни е отказано да вземаме уроци по балет или футбол, защото родителите ни не са могли да си го позволят. Това е нещо отминало, но все още се сещаме за тези моменти понякога. Повечето хора са изпитвали подобни разочарования, тъй като родителите са имали реални финансови затруднения.

Без да го осъзнаваме, тези ранни детски преживявания, могат да ни преследват и 20 години по-късно. Например, ако родителите ви не са могли да си позволят да ви купят модерни дрехи като на другите деца, нищо чудно да сте развили чувство за липса на усещане за естетика.

Възможно е също така да сте усвоили стреса, който родителите са имали заради парите, или може би сте обвинявали и самите себе си по някакъв начин. Хубаво е да преразгледаме ранните си финансови преживявания, за да открием възможни парични рани, които продължават да ни засягат.

Ранните ни преживявания, свързани с парите също могат да повлияят на това, за което вярваме, че сме способни. Например, ако сме мечтаели да получим хубава играчка, но не сме могли да си го позволим, нормално е да изградим усещането, че нещата, които наистина искаме в живота, винаги ще бъдат недостъпни за нас. Тъй като по същия начин са били отказани и мечтите ни, ние чувстваме, че нашите мечти не са нещо, което може да се осъществи. В резултат на това се отказваме от мечтите, които сме имали, дори ако сме напълно способни да ги достигнем. Ако установите, че непрекъснато се съмнявате дали имате необходимото за постигане на най-големите си цели, помислете за възможния произход на това съмнение.

Парите са свързани основно с оцеляването за повечето от нас. Освен ако не живеете на място, различно от Земята, вие сте зависими от парите, за да осигурите фундаменталните нужди като храна и подслон. По този начин ние често придаваме чувство на страх върху парите. Страх от невъзможност да платим наема или ипотеката, да загубим къщата, да не успеем да платим за обучението на децата си и така нататък. Отвъд страха, че няма да имаме пари, стои по-дълбока загриженост – това, което си представяме, може да разкрие това, от което се страхуваме. Изчерпването на парите означава ли глад? Може би е чувство на неудобство? Ще се превърнем в разочарование? В безотговорни хора? Докато изследваме корена на страховете си, свързани с парите, можем да открием несигурността, която е в основата на тях.

Като се има предвид сложността на темата пари, не е чудно, че това е един от основните проблеми при двойките – особено когато основните ни страхове относно парите са в противоречие.

Например, може да се страхувате от изчерпване на парите и затова сте готови да спестите колкото е възможно повече. Партньорът ви, от друга страна, може да се страхува да изглежда неуспешен, така че иска да похарчи много пари, за да запази положението си пред останалите. Не е случайно, че хората с противоположни виждания за парите се събират – За пестеливия индивид, един човек, който харчи доволно изглежда доста привлекателно – просто защото знае как да се радва на живота. И обратното – харчещият е привлечен от пестеливия, защото по този начин вижда някаква сигурност. И докато тези аспекти може би са събрали двойката, след известно време същите те могат да станат повод за раздразнение.

Накрая, връзката ви с парите може да покаже какво мислите за себе си. Ако сте уверени във финансовите въпроси и сте склонни да поемате риск, най-вероятно ще се почувствате компетентни и адекватни, за да посрещнете предизвикателствата на живота.

От друга страна, ако често се страхувате от изчерпване на парите и провал във финансовите ви начинания, може да имате убеждението, че „няма да се справите“. Това е много по-дълбокият проблем от този, свързан парите – става въпрос за вашите собствени вътрешни ресурси и способности.

Вашият коментар

Уважаваме Вашата поверителност като деактивирахме полето за въвеждане на имейл и записването на IP.

Без излишен спам