Най-приятните професии на свободна практика

В последно време работата на свободна практика става все по-търсена заради хилядите възможности, които предлага. Много хора предпочитат да нямат шеф и работно време, да се наслаждават на пълноценна и дълга почивка, когато сами решат и да не зависят от едната заплата, очаквайки всеки месец повишение, което понякога така и не идва.

Някои професии като лекар, адвокат, счетоводител или финансов консултант могат да бъдат също толкова натоварващи колкото и по принцип, но има и такива, които са така приятни, че понякога тежестта от задълженията едва се усеща и удовлетворението минава на преден план. Вижте и кои са те:

Копирайтър

Дали тази длъжност е постоянно приятна, е малко спорен въпрос, тъй като не винаги хобито остава такова, когато се превърне в професия. Но, ако някой твърдо е решил да се занимава със създаване на съдържание за различни уеб сайтове, то да бъде копирайтър никога няма да му омръзне. Това е една професия, която съчетава в себе си способността да пишеш красиво и с въображение, но и да успееш да привлечеш нужното внимание с текста си. Творчество и практика в едно.

Много журналисти, писатели и PR специалисти също се насочват към нея, тъй като тя обогатява вече придобитият от тях опит. Да бъдеш копирайтър е да знаеш, че перото винаги ще е по-силно от меча и да го доказваш всекидневно и на останалите. Но бъдете далеч от мисълта, че тези хора пишат единствено за нещата, които ги вълнуват. Често те се заемат с проекти, за които се изисква обстойно проучване и придобиване на нови знания, което прави тази професия още по-вълнуваща.

Художник

Не всеки художник успява да се прочуе и да забогатее, но това не пречи тази професия да е идеална за работа на свободна практика. Хората на изкуството рядко се чувстват добре на едно място и работното време от 9 до 17 и стоенето в офиса не са им особено по вкуса. Те имат нужда от уединение, но и милиони източници на вдъхновение, до които могат да стигнат, само ако разполагат с пълна свобода.

Плюсът на тази професия е, че можеш да продаваш твоето творчество и в Интернет чрез социалните мрежи и различни сайтове и не винаги е нужно да чакаш някой да купи картината ти изложена в някоя галерия или да се пазариш до безкрай с поредния капризен, но не особено компетентен галерист. Да бъдещ художник на свободна практика и да знаеш, че творбите са харесвани, оценявани и купувани, е истинско богатство. Но понякога само доходът от тях не стига и тогава идва на помощ някоя допълнителна работа.

Фотограф

Отново една вълнуваща и творческа, но доста специфична професия. Да умееш да уловиш правилния момент, да отразиш скритата емоция зад нечий поглед или усмивка, или да създадеш интересна композиция с дълбоко послание, си е цял занаят и разбира се, огромен талант. Фотографите на свободна практика сами определят своите ангажименти и ако вече са натрупали стабилна мрежа от настоящи и потенциални клиенти, могат да си позволят и по-дълга отпуска, или да използват почивката си за пътешествие до нови, екзотични и вълнуващи места, които ще бъдат пречупени през тяхната призма и обектив.

Минусът при тази професия е, че ако разполагаш с огромен брой фото техника за мащабни проекти, трябва да отделиш и допълнителни средства за нейното транспортиране. В случай, че става дума за по-малък проект, трябва задължително да се запасиш със стативи, резервни обективи, светло-отразители, външни светкавици и още няколко важни аксесоари. Ето защо, ти съвсем съзнателно се превръщаш и в хамалин на свободна практика, който не получава възнаграждение за този свой труд.

Един коментар в “Най-приятните професии на свободна практика

Вашият коментар

Уважаваме Вашата поверителност като деактивирахме полето за въвеждане на имейл и записването на IP.

Без излишен спам