Под завивките – защо кръшкат мъжете

Хей, момчета, изневярата не е единствената възможност, когато нещо във връзката не е наред.

Истината е, че мъжете, които мамят любимата си жена или приятелка, могат да бъдат невероятно креативни, когато се опитват да прикриват нещо. Мъжкият пол често намира своето оправдание за изневяра в естеството на психиката, която имаме (и първичното желание за флирт) и отношението на половинката му съответно. Това обаче са повърхностни обяснения, които не отговарят напълно на въпроса – Защо мъжете изневеряват?

Незрялост- Ако той няма много опит във взаимоотношенията или не разбира напълно, че действията му неизбежно ще имат последствия като наранен партньор, може да мисли, че не е никак зле да има странични сексуални приключения. Може да сравнява моногамията с яке, което да облича, когато се чувства в подходящо настроение за него.

Нещо съпътстващо – Той може да има постоянен проблем с алкохола и / или наркотиците, които влияят на вземането на решения, което води често пъти до изневери. Възможно е да съществува също проблем като сексуална зависимост, което означава, че той несъзнателно и без да иска се впуска в сексуални фантазии и поведение, като начин да се справи с живота.

Несигурност – Той може да се чувства твърде стар (или твърде млад), недостатъчно красив, недостатъчно богат, недостатъчно умен и т.н. За да укрепи своето подтикващо его, той търси утвърждаване от жени, различни от неговата съпруга или приятелка, използвайки тази селекторна искра от интерес, за да се чувства желан и достоен.

Липса на мъжка социална подкрепа –Той може да е подценил нуждата си от приятелски отношения с други мъже, очаквайки социалните и емоционални нужди да бъдат посрещнати изцяло от партньора. Когато това не се случва, той търси удовлетворение на друго място.

Злоупотреба в детството – Той може да реагира латентно или не на неразрешени травми в детството – пренебрегване, емоционално насилие, физическо насилие, сексуално насилие и т.н. В такива случаи раните в детството му създават проблеми с привързаността и интимността, които не му позволяват ангажирането напълно само с едно лице. Той може също да използва вълнението и разсейването от сексуалната изневяра като начин за самоуспокояване на болката от тези стари, незараснали рани.

Егоизъм – Възможно е той основно да обича да се грижи за самия него. Следователно може да лъже и да пази тайни без разкаяние или съжаление, стига да получи това, което иска. Възможно е той никога да не е планирал да бъде моногамен. За него моногамията би била огромна жертва, която не си струва да се прави.

Импулс –Той може и никога да не е помислил за измама, докато внезапно не се появи възможността. След това, без дори да помисли за последствията и за това какво може да направи неверността с връзката му, той се впуска в това.

Нереалистични очаквания – Той може да смята, че партньорът му трябва да отговаря на всеки негов каприз и желание, сексуален и не само – 24/7, независимо от това как се чувства в даден момент. Той не разбира, че всеки има свой собствен живот с мисли, чувства и нужди, които не винаги са в синхрон с тези на другия. Когато неговите нужди не са задоволени, той търси външна намеса.

Гняв, Отмъщение –Той може да мами, за да си отмъсти. Ядосан ви е и иска да ви нарани. В такива случаи изневярата е предназначена да бъде видяна и разпозната. Човекът не си прави труда да лъже или да пази тайни за своята измама, защото иска партньорът му да знае за това.

За голяма част от мъжете няма причина, поради която биха изневерили. А понякога причините за изневяра при мъжа се развиват, когато обстоятелствата в живота му се променят. Независимо от истинските причини да изневериш, това не трябва да се случва. Винаги има други възможности: терапия, отвореност и честност  към партньора и работа за подобряване на връзката, раздяла или развод. Човек винаги има избор, който не включва унизително и потенциално унищожаване на неговата почтеност и на живота, който той, заедно с някой друг е създал.

Вашият коментар

Уважаваме Вашата поверителност като деактивирахме полето за въвеждане на имейл и записването на IP.

Без излишен спам