Как да направим добро първо впечатление?

Всички ние искаме да бъдем оценявани според способностите и знанията си, а не според това как изглеждаме. Уви, истината е, че първото впечатление се създава още в първите няколко секунди – ужасяващо кратко време, в което е невъзможно да блеснете с уменията си, нали?

И тъй като, за да направите добро първо впечатление имате право на само един опит, е полезно да знаете няколко неща, които ще ви помогнат да се представите добре, дори ако имате на разположение едва няколко секунди.

Вижте 6 съвета, с помощта на които да блеснете още в първите секунди от запознанството ви с човек, когото искате да спечелите.

Вашето отношение

Психолозите съветват на първо място да обърнете внимание на начина, по който взаимодействате с хората около себе си.

Следете езика на тялото си, израженията на лицето си – много изследвания са доказали, че те влияят пет пъти повече на първото впечатление, отколкото думите ви. И още нещо важно: Не подценявайте никога искрената усмивка!

Вашето облекло

Специалистите съветват винаги да подбирате дрехите си, така че те да съответстват на поведението и думите, които използвате. Ако целта ви е да направите добро първо впечатление, постарайте се дрехите ви да са не само подходящи за ситуацията, но и да са чисти, и точни като размер.

Вашите аксесоари

В този случай по-малко означава повече. Не прекалявайте с бижутата в никакъв случай. Правилото тук е, че аксесоарите трябва да допълват облеклото, а не да разсейват. Обърнете внимание на обувките си и се погрижете те да са в изрядно състояние.

Вашата коса

Специалистите предупреждават, че косата може да допринесе за вашия имидж, но също и тотално да го срине. Имайте предвид, че твърде небрежната прическа, неизмитата или прекалено третирана коса може да създаде погрешно впечатление за вас. Постарайте се косата и ноктите ви да са чисти и добре изглеждащи.

Вашият грим

Гримът е силен инструмент, който може да ви накара да се чувствате по-уверени, но трябва да е съобразен с конкретната ситуация или събитие.

За да бъдете сигурни, че ще направите добро първо впечатление, имайте предвид, че тежкият грим например е крайно неподходящ за интервю за работа. В този случай изберете светли и естествени нюанси.

Проксемика

Това е наука за начина, по който използваме пространството в общуването. Познанията в тази област ще подобрят значително шансовете ви за успех в общуването, но най-вече – ще подобрят представянето ви на интервютата за работа.

Ето какво трябва да знаете за проксемиката:

Мястото, на което се намирате, носи послание за това как възприемате своята роля и ролята на интервюиращия в конкретната ситуация.

Когато ви предложат място, седнете удобно и уверено, внимавайте обаче да не се накланяте прекалено назад или напред. Ако иинтервюиращият не ви посочи конкретно място, седнете право срещу него.

Не кръстосвайте ръце или крака – обикновено това е знак за дистанцираност и отбрана.

Вашият коментар

Уважаваме Вашата поверителност като деактивирахме полето за въвеждане на имейл и записването на IP.

Без излишен спам