ПЛЕНИТЕЛНАТА ФРАНЦИЯ

Франция, кокетно разположена в сърцето на Стария континент, е най-голямата страна в ЕС (с площ 547 030 кв. км.).  Населението и е около 60 милиона души. Официалният език е френският, а преобладаващата религия – католицизмът.

Франция е една от страните, положили основите на Европейския съюз. Сградата, в която се помещава Европейския парламент в Страсбург (Североизточна Франция) е открита през 1999 година. Членовете му се избират с гласовете на страните – членки на ЕС.

Франция се е утвърдила като център на Европейското изкуство и култура.

Париж, признат за световна столица на модата, привлича над 10 милиона туристи ежегодно с красивата си архитектура, широки булеварди, луксозни бутици и романтични кафенета. Както е казал Дж. К. Честъртън: „ Дори ако човек падне от Луната в Париж, той веднага ще почувства, че се намира в столицата на една велика държава“.

Айфеловата кула, Версай, Монмартр, Триумфалната арка, Лувър, катедралата „Нотр Дам“ са само някои от ключовите забележителности, които трябва да се посетят на всяка цена.

Франция е световно известна с качествените си вина, които най-често носят името на региона, където са произведени – Бургундия, Бордо, Шампан и други.

Страната се слави също с богата и разнообразна кухня. Всеки район се отличава със своите сладкиши, хлебни изделия, местни ястия и сирена. Откритите ресторанти и улични кафенета са характерни за френския начин на живот.

Страната е чудесен избор за любителите на зимните спортове.  На територията на Френските Алпи се величае Мон Блан (4810 м) – най-високият връх в Европа. Любопитен факт е, че съществува вековен спор между Франция и Италия, тъй като Мон Блан е на границата между френския регион От-Савоа и италианския – Вале Д‘Аоста.

От Южна Франция започва популярният маршрут за поклоннически туризъм – Пътят на Сантяго (El Camino de Santiago), който всяка година привлича все повече туристи от цял свят. Към днешна дата, маршрутът е включен в списъка с културно наследство към ЮНЕСКО.

В заключение, Франция е своеобразно пътуване във вековете и „подарява“ на гостите си незабравимо преживяване от спиращи дъха пейзажи, първокласна кухня и вина и многообразие на културни и исторически паметници.

Вашият коментар

Уважаваме Вашата поверителност като деактивирахме полето за въвеждане на имейл и записването на IP.

Без излишен спам