Фибоначи и Златното сечение

Златното сечение
Снимка: pixabay.com

Леонардо Пизано Биголо или по-известен като Леонардо Фибоначи, е най-известният западен математик на своето време. В началото на XIII век, работейки за възраждане на класическите точни науки след техния упадък през ранното средновековие, той създава една от най-известните числови редици и до наши дни, наречена числата на Фибоначи.

Благодарение на тази цифрова редица 500 години по-късно е изобретена и най-добрата система за рулетка, съществувала някога. Геният на Фибоначи наподобява теорията на „Златносо сечение”, според която всичко в природата е хармония, когато сечението на елементите е пропорционално.

„Златното сечение” е познато още от египтяните в древността и използвано при строежа на пирамидите, както и при изграждането на Партенона – древногръцкият храм на Богинята дева, който се смята за шедьовър на древногръцката архитектура и гений.

Числата на Фибоначи са също толкова гениални, колкото и теорията на Златното сечение. Те обясняват математически как е сътворена всяка жива и нежива материя на земята. Как чрез формула от точната наука математика може да видим сътворението на света и всичко, което ни заобикаля, и този процес е повече от фантастичен – това ще ви впечатли дори и ако не сте математически курифей.

Елементарна в своята основа и гениална в своя замисъл, тази математическа система на Фибоначи разкрива чудесата на света по-уникален начин. Според теорията на Леонардо Фибоначи в една последователна редица от числа, всяко следващо число се поличава от сумата на предходните две, като редицата започва с две единици една след друга.

Оказва се, че колкото по-големи са числата от редицата на Фибоначи, толкова отношението на последните две числа се приближава до Златното сечение и при безграничен преход или т.н. безкрайна числова редица, то числовата редица на Фибоначи се превръща в Златно сечение.

Числата на Фибоначи са уникален алгоритъм , чрез който могат да се предвидят различни действия и случки на базата на тяхната последователност, както от елементарното ежедневие на човека, така и в глобален мащаб. Този уникален алгоритъм е вдъхновил и много холивудски продукции за създаването на филми за хазартни игри, банкови обири и още много други приключенски продукции като Матрицата и т.н.

Алгоритми като този на Фибоначи ни показват взаимосвързаността на всичко около нас и как чрез правилната теория може да се прогнозират с голяма точност различни събития в животъа ни. Показват ни, че светът около нас може да бъде предвидим, стига да държим ума си буден и очите отворени.

методи за отслабване

Вашият коментар

Уважаваме Вашата поверителност като деактивирахме полето за въвеждане на имейл и записването на IP.

Без излишен спам