Успелите жени

Решителност, кураж, амбиция, дисциплина, мащабно мислене, поемане на рисковете и безотказност – са онези ключови елементи, преобразили живота на много жени. По-голяма част, от които произлизат от бедни семейства с почти нулев шанс за реализация в живота и никакви връзки. Въпреки това, независимо от трудностите не са спрели и за миг да се борят за мечтите си.

Да си успяла жена означава да продължиш, когато не виждаш път напред. Да поемеш риска да стъпваш в „тъмното”, дори да не си сигурна върху какво ще стъпиш. Да падаш и въпреки това да държиш главата си високо вдигната и да изграждаш основи там, където има само пепел. Най-силният коз на една жена е, че има способността да бъде „Феникс” и винаги да намира сили вътре в себе си, за да се бори за мечтите си и за онова, в което вярва  сърцето ѝ.

Ева Лонгория
Снимка: evalongoria.com

Един истински пример от живота за бедно момиче, което от „грозното патенце” се превръща в богата принцеса, е самата Ева Лонгория. Родена на 15-ти март 1975 г. в Корпус Кристи, Тексас, САЩ, тя е най-малката от четирите дъщери в семейство на мексикански емигранти.

Живее във ферма в изключителна бедност и спартански условия. Търпи много лишения и подигравки заради неугледният си външен вид. Тя е единствената от семейството с тъмна кожа, очи и коса. Всичко това не я отказва от мечтите ѝ да стане фитнес инструктор и модел, макар като малка да е доста пълна и нисичка (1,57 см).

Завършва гимназия, а малко по-късно и научна степен по Кинезиология. Въпреки отказите, които получава от няколко модни агенции, тя не се отказва от мечтата си да бъде модел и през 1998 г. печели титлата „Мис Корпъс Кристи”. След като се дипломира, се явява на прослушване за таланти и така се озовава в Лос Анджелис, където нейната приказка започва да се сбъдва и от „грозното и бедно патенце” на Тексас се превръща в световен секс символ, успяла и богата жена.

Лиз Мъри
Снимка: www.facebook.com/lizmurraybreakingnight

Независимо от трудностите и мястото, на което сме родени, е истински талант да превърнеш дефекта в ефект и този ефект да работи в твоя полза. Пример за това е Лиз Мъри, родена през 1980 г. в Ню Йорк в семейство на наркомани и ХИВ позитивни.

Когато е на 15 години, майка ѝ умира, а баща ѝ я изоставя на улицата без дом, без семейство и без абсолютно никакви средства. Безизходицата и трудният живот я амбицират. Наясно е, че оцеляването ѝ е единствено в нейните ръце. Тогава заминава за Манхатън в „Хуманитарната подготвителна академия”. Там се заема със своето обучение много  сериозно и дори взима две години за една, като завършва образованието си преди останалите.

През 2000 г. я приемат в Харвард, което преобръща живота ѝ. Три години по-късно прекъсва обучението си там, за да се грижи за бездомния си баща. Завършва образованието си в Колумбийския университет, за да е по-близо до баща си, който през 2006 г. умира и тя се завръща в Харвард, за да довърши започнатото, и да продължи и завърши обучението си там.

През 2009 г. Лиз завършва образованието си в Харвард със специалност психология.

Нейната житейска история служи за вдъхновение на много хора. По нея дори е направен филм за живота ѝ. В момента е един от най-успелите лектори във Вашингтон, а автобиографията ѝ „Пътешествието ми от бездомник до Харвард” през 2011 г. става  бестселър, който ѝ носи не само слава и лично удовлетворение, но и големи финансови приходи.

Следващата жена, чрез която искаме да ви вдъхновим за предизвикателства, е Чжан Ин. Това е най-богатата жена в Китай и една от най-състоятелните жени в целия свят, започнала буквално от нулата.

Нейната история започва повече от семпло. Осмото и най-голямо дете, тя е родена в семейство на китайски военнослужещ. Учи само до четвърти клас, без пари, без връзки и без добри изгледи за някакво светло бъдеще. Но съдбата е имала своя план за нея.

На тридесет годишна възраст Ин решава да промени мизерния си живот и емигрира в Хонконг, където е създадена първата свободна икономическа зона. Там решава да вземе под свое ръководство умираща фирма за производство на хартия и картон, като взима в заем 4000 долара, с които да я откупи. Започва бизнес с производство на салфетки и тоалетна хартия от вторични суровини.

След година се запознава и с бъдещия си съпруг, тайванецът Мин Чанг Ли, който е упора в живота ѝ. За пет години начело на фирмата си тя преживява сривове, предателства от деловите си партньори и силен натиск от мафията. Самата Чжан не иска да си спомня за този ужасяващ период от живота ѝ и не говори много за него, което е повече от красноречиво за всичко, което е преживяла, но въпреки това не се е оказала.

Ин непрекъснато се самообразова и в началото на 90-те години осъзнава, че търговията със САЩ и Китай все повече ще нараства, с което ще нараства и нуждата от това хилядите китайски стоки, пътуващи за Щатите да бъдат опаковани в картонени кашони. Така се появява идеята ѝ, която я превръща в най-богатата жена в Китай – да създаде един непрекъснат цикъл от отпадъчна хартия до нови картонени опаковки.

През 1990 г. Ин и мъжът ѝ, който изоставя кариерата си на лекар, за да помага на съпругата си в бизнеса ѝ, заминават за САЩ. В Лос Анджелис основават компания ACN, чрез която изкупували отпадъчна хартия и изнасяли за Китай. По това време Америка изнася около 200 000 тона такава хартия за Китай. ACN няма конкуренция в своята област и става най-големият международен превозвач на бракувана хартия. Откриват офиси във Финикс, Чикаго, Ню Джърси, в канадския Ванкувър и холандския Ротердам.

През 1995 г. Чан основава в родината си компания Nine Dragons Paper Industries и започва строителство на първия завод за производство на картон и опаковки .

В началото на 2000 г. Чжан строи втори завод в Шанхай, а нейни постоянни клиенти са „Кока Кола”, „Найк”, „Сони” и местни производители.

За 10 години Nine Dragons Paper Industries се превръща в един от най-големите производители на картон за опаковане в Китай. А производството им достига до 10 милиона тона картон за опаковане. Когато я питат за нейната бизнес философия Ин Чжан отговаря:

Аз не търся трудности. Аз търся хора, способни да ме уважават.

В един изцяло мъжки свят, какъвто са Арабските емирства, да се превърнеш в най-влиятелната жена, е кауза пердута. Да, но Моза ал Тани не вярва в тази философия и решена да покаже на какво е способен женският дух и сила, тя се превръща в непренебрежим фактор в политиката на арабския свят, налагайки волята си с кадифена ръкавица и завладяващо мистична външност.

Моза ал Тани е дъщеря на влиятелен бизнесмен. На 18 години тя се запознава с бъдещия шейх Хамад нин Калифа ал Тани, но не бърза да се омъжи за него. Тя влиза в университета в Катар, в Департаменат по психология, а след това учи в престижни американски университети.

След като приключва своето обучение, тя се съгласява да бъде втората от трите съпруги на шейх Хамад и майка на седем деца. През първите години от брака си тя се отдава на семейството, но въпреки това, нейната амбиция не ѝ позволява да бъде покорна и смирена съпруга, затова получава прозвището „сивият кардинал” на Персийския залив.

По това време Катар не е толкова просперираща и влиятелна страна в арабския свят, както днес. След това, благодарение на нейните напътствия и държавният преврат, който прави съпругът ѝ шейх Хамад историята и бъдещето на Катар се променят кардинално.

Шейх Хамад представя втората си съпруга Моза пред света, която е неотлъчно до него във всички бизнес отношения. Тя се превръща в най-стилната и изненадващо силна политическа, и социална фигура. Нейната красота и магнетичност са баснословни. Моза променя света и модата на арабските жени, като хвърля бурката и хиджаба, но запазва една модернистична и традиционна линия в облеклото си, превръщайки се в модна икона на арабския свят.

Шейх Моза заема редица международни позиции, включително и почетен ръководител на Фондация Катар за образование, наука и развитие на Общността, представител на Висшия съвет по въпросите на семейството, зам. председател на Висшия съвет по образованието, специален пратеник на ЮНЕСКО и др. Моза създава арабски демократичен фонд, в който съпругът ѝ прави първото дарение на стойност 10 млн. долара. Основната цел на фонда е насърчаване на развитието на свободните медии и гражданското общество.

Моза е и инициатор за създаването на Парк на науката и технологиите в Катар, който беше открит в края на 2008 г. и привлякъл в страната над 225 милиона инвестиции, включително от водещи компании като Microsoft, Shell и General Electric. Тази амбициозна жена взима решението да построи и кампус „Град на образованието” в покрайнините на Доха, столицата на Катар, където знаменити професори от американски университети да четат лекции на студентите. Шейх Моза има и още много други постижения и отличия, но това влияние, което има над съпруга си и съответно върху държавните дела в Катар, е легендарно.

Тя е включена и в „100-те най-влиятелни жени” според списание Форбс.

Звездни жени като Коко Шанел, Сара Джесика Паркър, Селин Дион, Деми Мур, Марая Кери и още много други са започнали своя живот от нулата. Въпреки това са открили онази искрица потенциал, която е заложена в душата на всяка жена и не са пропуснали своя шанс.

Защото винаги трябва да знаеш добре какво ще спечелиш и какво може да загубиш, и да си готов да поемеш риска.

Вашият коментар

Уважаваме Вашата поверителност като деактивирахме полето за въвеждане на имейл и записването на IP.

Без излишен спам