Уринотерапия – реалност или мит

В миналото, преди да бъдат открити антибиотиците, хората са използвали природата, в борбата си срещу заболяванията. Популярен за лечение в народната медицина и до ден днешен е уринотерапията. Този метод е бил използван още в древна Индия, като неговите привърженици го смятат за изключително ефективен. Класическата медицина, обаче няма единно мнение по въпроса. Екипът на medconsult.bg представя на вашето внимание реалните ползи от такъв тип терапия.

Уринотерапията, като лечение

Използвана за прочистване на организма, уринотерапията е популярна и като козметично средство.

Народните лечители обясняват ефективността на урината, като лечебно средство, сys структурата на водните молекули в нея. Когато човек консумира вода, организмът изразходва голямо количество енергия, за да приведе молекулите в определено състояние. При пиенето на урина, молекулите вече са подредени и организмът не е необходимо да изразходва енергия. По този начин той не се износва и живее по-бързо.

От друга страна химичният състав на урината е със сложни връзки. В нея се съдържат  пикочна киселина, пуринови основи, нуклеинови киселини, незаменими аминокиселини и в същото време ензими, витамини и хормони. Този богат състав прочиства тялото от токсини, като по този начин заменя голяма част от лекарствата и хранителните добавки.

Важно е да се отбележи, че към уринотерапия не е препоръчително да се пристъпва, при инфекция на бъбреците или генитални заболявания, поради фактa, че причинителите на заболяването, след като са изведени от организма именно чрез урината, се завръщат в тялото обратно.

Уринотерапия не бива да се използва и при язвени болести, защото има опасност от изостряне на състоянието.

Уринотерапия и хормонална терапия

Повечето лекари отричат уринотерапията и смятат, че при нея действа т.нар „плацебо ефект“, тоест превес взима психологическият фактор. Някои учени в същото време са съгласни, че в съставa на урината се съдържат метаболити на стероидни хормони, а това би означавало, че хормоналната терапия и уринотерапията се доближават една до друга по ефективност.

В случай, че се консумира урина, отделена за един ден, организмът би получил средна лечебна доза хормони.

Отлично действие срещу възпалителни процеси имат както хормоналните лекарства, така и уринотерапията. Приложението на хормонални медикаменти, обаче води до редица странични ефекти. Генерирането на хормони в организма би могло да бъде намалено, също така сексуалната функция може да бъде отслабена, да настъпи ранно стареене или повишаване на телесното тегло, дори и нарушаване на функцията на мозъка.

Важно е да се отбележи, че тези странични ефекти не са отчетени при уринотерапията, поради което тя заслужава внимание от страна на алтернативната медицина.

 

Вашият коментар

Уважаваме Вашата поверителност като деактивирахме полето за въвеждане на имейл и записването на IP.

Без излишен спам