УМЕНИЕТО ДА ОСТАНЕМ СПОКОЙНИ

Когато се ядосаме най-естествено е да повишим глас и тогава е много трудно да се въздържим и да останем спокойни. Разбира се яростната ни реакция единствено може да провокира подобна и в опонента ни и съвсем да влоши посоката на разговора. Има ли начини да съумеем да контролираме гнева и да се въздържим от грубите думи?
Дългото обмисляне на ситуацията изостря емоционалното напрежение. Безразсъдната агресия определено не е най-добрият начин за общуване.
Изключително важно е да съумяваме да изразяваме недоволство си ясно, но и конструктивно, а не да избухваме емоционално срещу събеседника си.
Ето няколко съвета за запазване на спокойствието в критични моменти:
Бърнаут синдром

Разсейте се
Отвличането на вниманието е много просто, но и изненадващо ефективно. Дължи се на факта, че енергийният ресурс на мозъка има капацитет. Отвличайки вниманието си, мозъкът не може да се концентрира мислейки за неприятната ситуация. Разбира се ако гневът е много силен, способността да се разсеете от него е малко вероятна, но си струва да пробвате.
Преоценявайте
Ако някой е гневен срещу вас, вашето търпение лесно може да се пропука и, това което ви се иска е и вие да му отговорите подобаващо. Гневящият ви се събеседник е в силен шок, изживява емоционален стрес. В тази ситуация, вие би трябвало да осъзнаете, че не си струва да приемате лично тази емоция и да давате израз на гнева си. Гневът ви е възможно дори напълно да изчезне и да премине в съчувствие.
В тази ситуация единственото, което се е променило е вашето възприемане на това, което се случва. Използвайте това, ако някой се нахвърли срещу вас, изливайки недоволството си. Внушете си, че нямате нищо общо с него. Емоциите на събеседника са просто израз на неговия „кофти ден”, на личните му провали. Променяйки възприятията си и отношението си, променяте и емоциите си.
Прощавайте
Научете се да прощавате на другите. Това е важно най – вече за вас, а не за опонента ви. Необходимо е за вашето емоционално, психическо и физическо здраве. Натрупването на гняв и негодувание е като да пиете отрова, смятайки, че някой друг ще пострада от това.

Вашият коментар

Уважаваме Вашата поверителност като деактивирахме полето за въвеждане на имейл и записването на IP.

Без излишен спам