КРАЛИЦАТА В СКОКА НА ВИСОЧИНА

30. 08. 1987г. ще остане завинаги в историята на българския спорт. Точно преди 32 години, кралицата на леката атлетика- Стефка Костадинова постави един велик световен рекорд в скока на височина — 209 см. Рекорд, ненадминат и до днес.
Стефка Костадинова е родена на 25 март( Благовещение ) 1965 г. в Пловдив. Досега и със спорта започва с гимнастиката и плуването. Учи в Средно спортно училище „Васил Левски“ в град Пловдив. Още в 7-ми клас става е „майстор на спорта“, в 10-и клас скача 190 см. Над 2 метра за първи път скача на 25 август 1984 г. в София. Завършва Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ – спортен педагогически профил.
На Световното първенство по лека атлетика в Рим( Италия ), Стефка Костадинова скача паметните 209 см.( рекорд, който според скромното ни мнение, скоро няма да бъде подобрен ). Съсредоточена, без напрежение от шума по трибуните по повод рекорда на Бен Джонсън на 100 м, случил се буквално преди минути и с такава грация и лекота, Костадинова надскочи с 1 см собствения си световен рекорд. И днес този рекорд е само мечта за останалите атлетки. В Лозана, в музея на олимпизма отбелязват рекорда на Стефка като на входа е поставена летва с постижението и, както и с това на Хавиер Сотомайор при мъжете от 245 см.
Стефка Костадинова има завоювани седем златни медала от световни първенства, както и европейски шампион в зала и на открито. 1996 г. става олимпийска шампионка в Атланта, САЩ. А 1998 г. и сребърен медалалист от игрите в Сеул.
Мъжете в живота и носят прекрасното име Николай. От 2007г. е омъжена за Николай Попвасилев, има 24 годишен син от първия си брак със своя бивш треньор – Николай Петров с името Николай.

1999 г. Стефка Костадинова е избрана за вицепрезидент на Българската федерация по лека атлетика. 2002 г. става заместник-председател на Държавната агенция за младежта и спорта. 11 ноември 2005 г. е избрана и за председател на Българския олимпийски комитет, четири години по-късно бива преизбрана за втори мандат. 9 май 2013 г. Стефка Костадинова е избрана и за трети път за председател на Българския олимпийски комитет.

Вашият коментар

Уважаваме Вашата поверителност като деактивирахме полето за въвеждане на имейл и записването на IP.

Без излишен спам