Популярни теории на конспирацията – 2 част

Проектът Монтаук

Пример за това как теориите за конспирация се преплитат една в друга е версията свързваща Експеримента Филаделфия с така наречения Проект Монтаук. Според теорията, през 1952 г. учените, които участвали в разработката на Експеримента Филаделфия, се събират в Кемп Хироу в Монтаук Лонг Айлънд, за да обсъдят и решат как техните открития могат да бъдат използвани за целите на психологическото военно дело. Една от версиите гласи, че, когато Конгресът отказал да им даде средства за проекта, учените били подкрепени от Департамента по сигурността, който им отпуснал безотчетни 10 милиона долара в нацистко злато, добито по време на Втората световна война. Дънкан Камерън, който твърди, че е оцелял от експеримента, разказва, че е пътувал във времето и е ходил на Марс. Той също така твърди, че започнал да остарява с по една година на час, което принудило „инженерите на времето“ да го върнат в миналото, за да успее да убеди баща си да има друг син, който след това бил използван, за да бъде заменен с него бързо остаряващият Дънкан.

Конспирацията 9/11

Наричащи себе си „Движение на истината за 9/11″, разпространяват се различни теории на конспирацията, касаещи терористичните атаки от 11 септември. Една от тях гласи, че операцията е била режисирана от американското правителство съвместно с други световни лидери. Според филма „Zeitgeist“ администрацията на Буш е знаела за планираните атаки преди още те да се случат. Атаките са били извършени с цел да се създаде повод за Войната срещу тероризма и да се прикрие нейната същинска цел, а именно икономическа изгода и увеличаване на контрола над населението. Привържениците на теорията за контролирана експлозия твърдят, че рухването на Кулите близнаци не се дължи на разбилите се в тях самолети, а чрез заложени предварително експлозиви. Друга теория гласи, че самолети изобщо не е имало, а просто видеоматериалът за инцидента е бил подправен. Тези и други подобни теории биват отхвърлени от американското правителство като нереалистични, но в интернет съществува общество, отдадено на конспиративните теории, което продължава да вярва в тях.

Протоколите на Старейшините на Цион

„Протоколи на Старейшините на Цион“ публикувани в Русия през 1903 г, те често се смятат за предшественици на много от съвременните теории на конспирацията. Текстовете описват план за световно еврейско господство, който набира популярност през 1917 г., по времето на Болшевишката революция, която сваля руската царска власт и дава начало на управлението на Комунистическата партия. Протоколите обикалят Европа и Северна Америка в годините преди Втората световна война под формата на антисемитска пропаганда. През 1919 г. във Филаделфия е издадена версия на текста, в която думата „евреин“ е заменена с „болшевик“, което подхранило допълнително страха на американците към комунистическия строй в годините на Червения страх. Макар да били обявени за фалшификат, по всяка вероятност създаден от агентите на руската царска тайна полиция, Протоколите продължават да бъдат публикувани, четени и приемани за автентични от много антисемитски кръгове, най-вече в Близкия изток.

Глобалното затопляне

Сред множество призиви, спонсорирани от правителства и корпорации, приканващи консуматорите да живеят природосъобразно се появяват противници, които твърдят, че глобалното затопляне е недоказана догма или дори абсолютна измама. Подобни идеи виждат бял свят за първи път в документалния филм „Парникова конспирация“, който се излъчва във Великобритания през 1990 г. Някои от привържениците на теорията твърдят, че истерията за глобално затопляне се подхранва с цел да помогне на световните лидери да постигнат Нов световен ред. Други пък твърдят обратното, казвайки, че глобалното затопляне е изфабрикувано от леви радикали, с цел да спрат глобализацията и развитието на западната индустрия.

СПИН

В свои статии и книги дерматологът Алан Кантуел извежда идеята, че вирусът на СПИН е създаден от американското правителство и е инжектиран на нищо неподозиращи хомосексуалисти под формата на пробна ваксина за Хепатит Б. Подобна е и теорията, предложена от бившия зъболекар Ленърд Хоровиц, който твърди, че СПИН е форма на биологично оръжие, създадено за американското правителство, чиято първоначална цел е била да контролира броя на населението в Африка.

Смъртта на принцеса Даяна

Мнозина, сред които бащата на Доди Файед – египетският бизнес милиардер Мохамед ал Файед, вярват в хипотезата, че катастрофата от 31 август 1997 г., в която загива принцеса Даяна и нейния любим, всъщност е била режисирана от британското кралско семейство. Файед твърди, че принцесата е била бременна от сина му, но връзката между разведената принцеса и египетския мюсюлманин се считала за не приемлива от кралското семейство. Бившият агент от британските тайни служби Ричард Томлинсън заявява, че MI6 са държали Даяна под наблюдение и са замесени в смъртта й. Той разказва в едно интервю, че шофьорът на колата е бил заслепен от внезапна ярка светлина, която се появила на изхода на тунела и така бил изгубил контрол над автомобила. Според Ал Файед, шофьорът Хенри Пол, чиято аутопсия показала наличие на алкохол в кръвта, също е работил за MI6. Тези хипотези се опровергават от официалното полицейско разследване на смъртта на принцесата.

Нов световен ред

Кукловодите на голяма част от гореспоменатите конспирации с ат начело на една мъгляваа клика, която се свързва с различни сенчести организации – Фримасоните, Тристранната комисия, Билдерберг клуб… Смята а се, че те се стремят да наложат свое единно световно правителство, далиа чрез открити средства или чрез издигането на марионетни режими, които да им служат. Тази теория, напомня в голяма степен на „Протоколите на Старейшините на Цион“, многократно се развива през годините.

Произходът на теорията за Нов световен ред може да бъде проследен до времената отпреди появата на Протоколите, когато някои общества се опитват да хвърлят вината за Френската революция върху едно от многобройните тайни организации, действащи в централна Европа през 18-и век, а именно Илюминатите. Илюминатите са представени като аморални, сатанински поклонници на жаждата за политическа власт, чиято цел е световно господство. Счита се, че те са прониквали и корумпирали други подобни общества, опитвайки се да свалят всички правителства и религии.

Вашият коментар

Уважаваме Вашата поверителност като деактивирахме полето за въвеждане на имейл и записването на IP.

Без излишен спам