Тайната на дълголетието и младостта на кавказците

Кавказ е всеизвестен с младоликите си поданици и многобройните си столетници. Продължителността на живота сред руснаците е около 72 години, в кавказките републики, обаче (Ингушетия, Дагестан, Кабардино-Балкария и др.) показателът е доста по-висок. В Ингушетия, например, хората лесно доживяват до 80-годишна възраст, според статистиката от 2017 година. За това си струва да разберем тайните, които им помагат да останат активни, млади и жизнени възможно най-дълго.


Млечните продукти
Хората в тази част на света от векове отглеждат кози и крави, продуктите от мляко естествено са част от ежедневната им храна. Пият млякото под всякакви форми – прясно, сварено и кисело. Прибавят мед, като си приготвят вкусно питие, но тайната им се крие в киселото мляко, като го приготвят с помощта на различни ферменти: айран, мацони, нарине.Те подпомагат здравта микрофлора на червата и намаляват риска от рак.
Сирене
В Кавказ не приготвят много видове сирена като французите например, но са горди с тези, които правят. Най-популярното е соленото сулугуни. То се прави от кисело мляко и се смесва с аджика – листа от мента и кориандър.
Какво им е специалното на местните сирена? Мазнината в кавказките сирена е едва 20-30% и лесно се абсорбира.


Царевица
Едно от основните ежедневни ястия на трапезата на местните е кашата, наречена мамалига, риготвяща се от царевично брашно и е разпространена, колкото и хлябът. Към мамалигата се прибавя сирене или олио. Тя може да се консумира и като десерт, като се подслажда с мед или се пълни със сирене и орехи. Според някои научни изследвания приемането на храна с ниски нива на аминокиселинен триптофан увеличава продължителността на живота.


Месо
В Кавказкия регион местните хора обичат овнешко, агнешко и телешко месо, а хинкали – едно от празничните ястия, които приготвят. То се приготвя от агнешки бульон и питки от тесто. Друга традиционна храна за кавказците са пърженото пиле и пилето на грил, варено пиле с аджика и яхния от кокошка в сос с ядки и подправки.

vegetable basket close up

Зеленчуци
Кавказците ядат изключително много зеленчуци – боб, листа от алабаш, цвекло и зеле. Салатите си овкусяват с лютивка, орехи и зелени подправки (магданоз, копър и кориандър).
Лютивката е пикантен сос, който винаги присъства на трапезата им. Прави се от лют червен пипер, чесън, сол и подправки. Пикантната храна е известно, че нормализира кръвното налягане и подобрява кръвообращението.


Орехи
В района на Кавказ има много орехови дървета, орехите намират широко приложение в местната кухня. Прибавят ги към салати, месни ястия, сосове, печени и млечни продукти. Приготвят и орехово олио. Орехите са седем пъти по – калорични от телешкото, съдържат протеини, мазнини, въглехидрати и аминокиселини, необходими и полезни за здравето.


Плодове и мед
Известен в Кавказ и за туристите е чурчхела – вкусен десерт, който се прави от ядки, брашно и сироп от грозде или нар. Местните консумират много мед, баклава, халва и сладки плодове, много повече от други преработени десерти.

Wine Glasses And Bottle With Barrel In Vineyard At Sunset

Вино
Масово кавказките семейства си правят червено вино, често те се шегуват, че няколко чаши червено вина са задължителен и необходим елемент от ежедневието, за да живееш по-дълго.

Вашият коментар

Уважаваме Вашата поверителност като деактивирахме полето за въвеждане на имейл и записването на IP.

Без излишен спам